Koniecznie jedz ze skórką. Zbija ciśnienie i cholesterol

Choć cukinia często pojawia się w kuchni jako element wzbogacający smak i strukturę potraw, jej znaczenie dla zdrowia jest często niedoceniane. Poniżej prezentujemy więc pięć kluczowych korzyści zdrowotnych płynących z jej spożywania.

Cukinię najlepiej jeść ze skórką. Wówczas ma maksimum właściwościCukinię najlepiej jeść ze skórką. Wówczas ma maksimum właściwości
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Sergio Amiti
Katarzyna Chudzik

Właściwości odżywcze

Cukinia to bogate źródło witamin A, C, K, a także witamin z grupy B. Dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych minerałów takich jak potas, magnez, fosfor, miedź, mangan, żelazo, cynk i wapń.

5 korzyści z regularnego spożywania cukinii

1. Poprawa funkcjonowania układu krążenia. Obecność pektyn w cukinii sprzyja redukcji poziomu LDL, zwanej potocznie "złym" cholesterolem.

Składnik mineralny, jakim jest potas, wspiera rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi. Karotenoidy, naturalne związki cukinii, są z kolei kluczowe dla ochrony serca przed różnorodnymi dolegliwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszona cukinia. Na jednym słoiku się nie skończy

2. Wsparcie zdrowia oczu. Witamina C, beta-karoten, a także antyoksydanty jak zeaksantyna czy luteina, mają pozytywny wpływ na kondycję wzroku. Te składniki gromadzą się w siatkówce oka, chroniąc ją i minimalizując ryzyko pewnych schorzeń, na przykład zwyrodnienia plamki żółtej.

3. Poprawa trawienia. Dostarczany przez cukinię błonnik, zarówno nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny, ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Poprawia ruchy jelit i może zapobiegać problemom z zaparciami, jednocześnie dbając o równowagę mikroflory jelitowej.

4. Korzyści dla diabetyków. Niski indeks glikemiczny czyni cukinię odpowiednim składnikiem diety dla chorych na cukrzycę typu 2. Zawarty w niej błonnik wspomaga stabilność poziomu cukru w krwi i zwiększa reaktywność tkanek na insulinę, co może przeciwdziałać insulinooporności.

5. Wspomaganie funkcji organów wewnętrznych. Cukinia dostarcza witaminę K oraz magnez, które są niezbędne dla zdrowych kości. Istnieją również dowody wskazujące na jej potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Warto podkreślić, że najkorzystniejsze jest spożywanie całej cukinii, wraz ze skórką. Dostarcza ona organizmowi cennych składników wspierających funkcjonowanie takich organów jak tarczyca czy prostata.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem