Nie tylko szyszki chmielu są cenione w piwowarstwie
Chmiel uprawiany jest głównie ze względu na szyszki, które wykorzystuje się do produkcji piwa. Łodygi również są cenione, ponieważ zawierają naturalne olejki eteryczne. Dodane do trunku nadają mu wyjątkowy smak i aromat.
Zobacz także: Narzekasz na brak szczęścia? Trzymaj w domu te rośliny
Uprawa pędów chmielu wymaga ogromu pracy i wysiłku, przez co kosztują krocie. Wielu z nas pewnie nie raz je zdeptało. Co ciekawe, można je uprawiać we własnym ogródku i wykorzystać w kuchni.
Łodygi chmielu są niezwykle ważnym składnikiem piwa i miłośnicy tego napoju zdecydowanie powinni je docenić. Pędy są kluczowym produktem na rynku piwowarskim i bez nich wiele trunków zwyczajnie by nie powstało.
Białe złoto w innych krajach, u nas to chwast
Sezon na pędy chmielu w pełni. Roślina cieszy się ogromną popularnością w wielu krajach, a mieszkańcy Polski w zdecydowanej większości przypadków nie mają zielonego pojęcia, jak w ogóle wygląda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łodygi są szczególnie pożądane w Belgii, Holandii i Indiach. Cena za kilogramów pędów może wynieść nawet 1000 euro! W zasadzie spokojnie można stwierdzić, że jest to najdroższe warzywo świata. W Polsce nawet ogrodnicy pędy chmielu traktują jak chwast.
Roślinę najłatwiej spotkać w wilgotnych okolicach, na skrajach lasów i żyznych ziemiach. Często też rosną dziko, a na uprawę nie ma wiele czasu, pędy szybko stają się twardym i zdrewniałym pnączem.
Pędy chmielu to również przysmak
Młode łodygi to również przysmak o wielu właściwościach zdrowotnych. Przesmażone na maśle podobno smakują doskonale, są soczyste i chrupiące. Ich spożywanie poprawia trawienie i zalecane są szczególnie przy zaparciach.
Dodatkowo znajdziemy w nich związki, które zredukują stres i napięcie, a tym samym poprawiają jakość snu. Roślina ma także doskonały wpływ na nasz układ odpornościowy i sprzyja walce z infekcjami bakteryjnymi.
Te chmielowe szparagi można jeść na surowo, smażyć i zapiekać. Doskonale sprawdzą się do sałatki lub jako dodatek do dań.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.