Krótka droga do zawału. Wystarczy jeść dwa razy w tygodniu

Chociaż od lat lekarze powtarzają jak mantrę, by ograniczyć lub całkowicie wyeliminować czerwone mięso z diety, to nie oznacza, że mięso drobiowe może być jedzone bez ograniczeń. Najnowsze badania amerykańskich naukowców to ostrzeżenie.

Uwaga na mięso z kurczaka. Jego jedzenie niszczy serceUwaga na mięso z kurczaka. Jego jedzenie niszczy serce
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Choroby serca zabijają Polaków

Co roku choroby serca znajdują się na szczycie listy określającej przyczyny zgonów w Polsce.

Do objawów, które powinny nas zaniepokoić, należą: ból w klatce piersiowej, bóle nóg, skurcze łydek, ból szczęki, pleców i ramion, uczucie duszności, napady gorąca, opuchlizna widoczna w okolicach kostek, zmęczenie, nieregularne bicie serca, mdłości, ból brzucha.

Niestety, są to objawy charakterystyczne również dla wielu innych dolegliwości, dlatego często są bagatelizowane, a diagnoza przychodzi bardzo późno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczyste skrzydełka kurczaka. Pyszny przepis krok po kroku

Co ciekawe, eksperci podkreślają, że wystarczą niewielkie modyfikacje w stylu naszego życia, by znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju tych chorób. Zacząć warto od diety i wyeliminowania z niej niektórych produktów.

Mięso zwiększa ryzyko chorób serca

Nie tylko wysokoprzetworzone produkty mięsne i czerwone mięso sprzyjają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci.

Z najnowszych badań Amerykanów wynika, że zagrożenie dla naszego zdrowia jest realne bez względu na rodzaj konsumowanego mięsa.

Naukowcy z uniwersytetów Northwestern i Cornella wzięli pod lupę dietę prawie 30 tys. Amerykanów. Według ich analizy u osób, które spożywają przynajmniej dwa razy w tygodniu mięso z kurczaka, ryzyko zawału wzrasta o cztery proc.

Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych wzrasta z kolei o siedem proc. u osób, które dwa razy w tygodniu konsumują bekon. Badacze zalecają, by mięso takie jak drób, wieprzowina, wołowina czy dziczyzna zastąpić rybami, które dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych mogą chronić nasze serce.

Modyfikacja spożycia białek zwierzęcych może być ważnym elementem strategii pomagającej w zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i zagrożenia związanego z przedwczesną śmiercią – skomentował Victor Zhong jeden z autorów badania.
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem