Cukrzyca
Chociaż arbuz ma niski indeks glikemiczny (IG), jego ładunek glikemiczny (GL) jest dosyć wysoki. Ładunek glikemiczny jest miarą kompleksową i uwzględnia zarówno indeks glikemiczny, jak i ilość węglowodanów w porcji pokarmu.
Chociaż arbuz może być częścią zrównoważonej diety dla osób z cukrzycą, powinien być spożywany z umiarem i w ramach zrównoważonego planu posiłków, który uwzględnia całkowite spożycie węglowodanów. W przeciwnym wypadku może spowodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.
Zobacz także: To popularny błąd. Arbuz traci wówczas cenne właściwości
Nietolerancja fruktozy
Nietolerancja fruktozy jest stanem, w którym organizm ma trudności z trawieniem fruktozy, jednego z rodzajów cukru owocowego. Fruktoza jest u tych osób nieprawidłowo absorbowana w jelitach, co prowadzi do takich objawów jak bóle brzucha, wzdęcia, nudności i biegunka.
Arbuz zawiera sporo fruktozy, dlatego osoby z jej nietolerancją mogą po spożyciu odczuwać wyżej wymienione objawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Choroby nerek
Arbuz zawiera dużo niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potasu. Jego nadmiar może być jednak szkodliwy dla osób z chorobami nerek. Chore nerki nie są w stanie skutecznie eliminować nadmiaru potasu z organizmu, co może prowadzić do hiperkaliemii – stanu, który w ekstremalnych przypadkach może doprowadzić nawet do zatrzymania akcji serca.
Dotyczy to osób, które nie przyjmują leków oraz tych, które stosują diuretyki oszczędzające potas (np. spironolakton czy amilorid).
Niewydolność serca
Osoby z niewydolnością serca muszą bardzo ostrożnie zarządzać swoją dietą, zwłaszcza pod względem spożywania płynów i soli. Arbuz jest owocem o wysokiej zawartości wody, co może zwiększyć ilość płynów w organizmie i obciążyć serce. Z drugiej strony, arbuz jest również źródłem potasu, który może pomóc w kontroli ciśnienia krwi.
Zobacz także: Arbuzy są zdrowe? Naukowcy rozwiewają wątpliwości
Niektóre osoby z niewydolnością serca mogą konsumować arbuza bez żadnych problemów, inne mogą po jego spożyciu doświadczać zwiększonego obrzęku lub innych objawów związanych z zatrzymaniem płynów.
Grup, które nie powinny spożywać arbuza, jest prawdopodobnie więcej. Wszystkie osoby cierpiące na przewlekłe dolegliwości powinny w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, by ustalić, które pokarmy są najbezpieczniejsze dla ich zdrowia.