Pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej fioletowy ziemniak, dzięki łatwości uprawy, zyskał miano "rośliny na okres głodu" w wielu regionach świata. W krajach zachodnich ziemniak stał się z kolei prawdziwą gwiazdą mediów społecznościowych, przyciągając uwagę zarówno swoją fotogenicznością, jak i zdrowotnymi właściwościami.
Składniki odżywcze
Fioletowy ziemniak jest skarbnicą wartości odżywczych. Ziemniak ube wyróżnia się niższym indeksem glikemicznym niż tradycyjne białe czy żółte odmiany, co sprawia, że ma mniejszy wpływ na poziom glukozy we krwi. Dostarcza też sporo witaminy C i przeciwutleniaczy (w tym antocyjanów, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo), a także witaminę B6, przyczyniającą się do regulacji aktywności hormonalnej, eliminacji uczucia zmęczenia i produkcji erytrocytów. Jest bogatym źródłem potasu, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Porcja ugotowanego ziemniaka ze skórką o wadze 100 gramów dostarcza 87 kalorii, 2 gramy białka, 20 gramów węglowodanów, 3,3 grama błonnika i mniej niż 1 gram tłuszczu. Spożycie tej porcji zapewnia nam 6 proc. zalecanego dziennego spożycia manganu, 21 proc. zalecanego dziennego spożycia miedzi, 2 proc. zalecanego dziennego spożycia żelaza, 8 proc. zalecanego dziennego spożycia potasu, 18 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy B6 i 14 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C.
Zastosowanie kulinarne
Smak ube przypomina batata. Ziemniak ten doskonale komponuje się z wieloma potrawami - można go wykorzystać do przyrządzenia sosów, past, zup, a także jako dodatek do pizzy, omletów, zapiekanek czy nawet deserów. Sprawdza się również jako nietypowe, kolorowe purée! Jego niezwykły kolor dodaje potrawom oryginalności i zachęca do konsumpcji.
Odmiany fioletowego ziemniaka (takie jak Vitelotte, Blue Congo i Mecklenburger Schecke) są obecne na polskim rynku od niemal 50 lat. Zdobywają coraz większe uznanie zarówno wśród profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów gotowania, którzy chcą eksperymentować z nowymi smakami i kolorami na swoich talerzach.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.