Błyszcząca skórka, wyraźny czerwony kolor i promocyjna cena jabłek potrafią skusić wielu z nas. Sięgając po pozornie idealne owoce, często nie zdajemy sobie sprawy, że w ten sposób zagrażamy swojej kondycji zdrowotnej. Bardzo często apetycznie wyglądające jabłka zawierają sporo pestycydów oraz znikome ilości cennych dla organizmu witamin, związków mineralnych i przeciwutleniaczy. Żeby poprawić wygląd swoich wyrobów, producenci żywności stosują środki do nabłyszczania skórek jabłek.
Jednym z najbardziej popularnych preparatów do robienia "owocowego makijażu" jest szelak. Ten rodzaj żywicy jest pozyskiwany z odchodów insektów. Dzięki tej substancji jabłko może przez dłuższy czas leżeć na półce sklepowej i zachwycać oko konsumenta swoim wyglądem.
Innym środkiem upiększającym jabłka jest wosk Carnauba, który wytwarza się z liści brazylijskich palm. Oba wyżej wymienione specyfiki znajdują swoje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale są również wykorzystywane w produkcji wosków do podłóg i samochodów.
Wcześniej wspomniane pestycydy to środki chemiczne, których zadaniem jest ochrona plonów przed szkodliwym wpływem różnych szkodników. Niestety, ich stała obecność w naszym codziennym jadłospisie zwiększa ryzyko rozwoju niebezpiecznych schorzeń. Spożywając regularnie produkty skażone pestycydami, narażamy swój organizm na rozwój komórek nowotworowych, zatrucia pokarmowe i zaburzenia hormonalne. Warto mieć to na uwadze podczas robienia zakupów.
Zamiast kupować owoce i warzywa w supermarkecie, lepiej znaleźć bardziej zaufane źródło lub wyhodować je samemu. Jeżeli już zdecydujemy się na kupno jabłek lub innych ulubionych owoców w markecie, pamiętajmy, żeby przed zjedzeniem dokładnie umyć je pod ciepłą bieżącą wodą.