Kwiat głogu – gdzie rośnie i jak wygląda?
Głóg to nazwa roślin, która należy do gatunku Crataegus. W Polsce najczęściej można znaleźć głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy i głóg pośredni. Występuje w postaci 3-4 metrowych krzewów, albo niewielkich 8-10 metrowych drzew. W Polsce głóg porasta głównie lasy i zarośla, można go spotkać w niższych partiach górskich, na Kujawach i Pomorzu, ale także w ogrodach i parkach.
Owoce głogu dojrzewają w sezonie letnim – sierpień - wrzesień, a zbiera się je późną jesienią. Dojrzałe owoce nie mogą być twarde, trzeba także uważać na nadgniłe, gdyż pozbawione są one swoich właściwości leczniczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Głóg ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych i z tego względu wykorzystuje się go w preparatach nasercowych, poprawiających odporność, wpływających na obniżenie ciśnienia, przeciwmiażdżycowych, a także wyciszających.
Czytaj także: Lubczyk - lek i naturalny afrodyzjak
Kwiat głogu - właściwości
Kwiat głogu i jego owoce stanowią bogate źródło wielu cennych witamin. Przede wszystkim doceniany jest za zawartość witaminy C, odpowiedzialnej za poprawę odporności organizmu oraz witaminy PP, która bierze udział w przemianie białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Dzięki witaminie PP w lepszej kondycji jest nabłonek skóry, układ nerwowy i stan przewodu pokarmowego. Roślina ta pozytywnie wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych, co usprawnia funkcjonowanie mózgu.
Wśród innych dobroczynnych składników znajdujących się w głogu, warto wymienić witaminę A i witaminy z grupy B, a także pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik, zwiększający objętość w żołądku, co przekłada się na uczucie sytości. Błonnik wspiera też funkcjonowanie jelit, regulując ich perystaltykę i usprawniając proces wypróżniania.
Czytaj także: Jak znaleźć numer księgi wieczystej?
Kwiat głogu - właściwości lecznicze
Z uwagi na cenne właściwości, głóg należy do grupy roślin medycyny ludowej. W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno owoce, jak i kwiaty. Oprócz zakupu gotowych preparatów, można samodzielnie przygotować napar z owoców głogu, który również wykazuje cenne właściwości lecznicze.
Jak przyrządzić napar z kwiatów? Łyżeczkę pokruszonych kwiatów z liśćmi, wsypanymi do szklanki, należy zalać wrzątkiem. Następnie trzeba parzyć całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu warto przecedzić napar. Tak przyrządzony napój można pić 2 razy w ciągu dnia, dla najlepszego efektu. Napar bardzo pozytywnie działa na problemy ze stawami, przy reumatyzmie, bólach mięśniowych, przy nadciśnieniu i dolegliwościach sercowych.
Czytaj także: Grupa zawodowa silnie narażona na depresję i alkoholizm
Inny napar z owoców można przygotować z owoców głogu. 2 łyżeczki owoców należy zalać szklanką wrzątku, a następnie odstawić pod przykryciem na 20 minut. Picie takiego naparu zaleca się 3 razy dziennie, szczególnie dobrze w przypadku miażdżycy i w nadciśnieniu.
Bardzo smaczne są też dżemy przyrządzone z dojrzałych owoców. Można także w domowych warunkach przyrządzić samemu wino głogowe – na nerwice i dolegliwości sercowe.
Kwiat głogu - działanie
W głogu są również garbniki, sole mineralne i olejki eteryczne o działaniu relaksującym i odprężającym. Olejki są szczególnie polecane dla zmęczonych osób i dla tych, którzy mają za sobą intensywny wysiłek fizyczny. Wyciąg z kwiatów głogu wykorzystuje się też w preparatach na obrzęki i urazy, które mogą stwarzać ryzyko zakrzepowego zapalenia żył.
Warto dodać, że owoce głogu nie powinny być spożywane na surowo. Obecnie w aptekach i sklepach z produktami na bazie ziół można kupić różnorodne produkty mające w składzie tę roślinę. Bardzo popularne są również preparaty, które łączą głóg z magnezem, ponieważ badania dowodzą, że taki duet działa najbardziej efektywnie na wzmocnienie serca. Poza tym reguluje krążenie krwi i stanowi dodatkową ochronę naczyń krwionośnych.
Czytaj także: Jakie mieszkanie kupić?