Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Kwitną teraz, wystarczy wysuszyć i zmielić. Drogocenne właściwości

15

Wiosna to czas, kiedy cała natura budzi się do życia. Kwiaty, drzewa i krzewy zaczynają kwitnąć, zachwycając nas niezwykłą paletą barw oraz zapachów. Jedną z najpiękniejszych roślin jest magnolia. Niewiele osób wie, że pąki magnolii mają właściwości lecznicze. Jak je wykorzystać?

Kwitną teraz, wystarczy wysuszyć i zmielić. Drogocenne właściwości
Magnolie są nie tylko piękne, ale też mają niesamowite właściwości (Getty Images, KATRIN RAY SHUMAKOV)

Kwitnąca magnolia to jedna z najwspanialszych ozdób, które znajdziemy w naszych ogrodach i na działkach. Ta cenna roślina jest jednak nie tylko piękna, ale i bardzo wymagająca.

Może się zdarzyć, że zakwitnie dopiero po kilku latach od momentu jej posadzenia. Jest bardzo wrażliwa na niską temperaturę. Osiąga wysokość od pięciu do kilkunastu metrów. Poszczególne odmiany magnolii różnią się od siebie wysokością i kolorem kwiatów. Większość kwitnie w okresie od kwietnia do maja.

Ta piękna roślina potrzebuje stanowiska słonecznego, ale zarazem osłoniętego przed chłodnymi wiatrami, zacisznego. Będzie jej dobrze również w miejscu lekko zacienionym, ale wówczas nie będzie kwitnąć tak spektakularnie jak w pełnym słońcu. Magnolie lubią gleby próchnicze, przepuszczalne i lekko kwaśne. Po posadzeniu rośliny należy pamiętać, żeby użyć ściółki z kory sosnowej. Zabieg ściółkowania ochroni korzenie rośliny przed ewentualnym przemarznięciem, a także sprawi, że gleba nie będzie tak szybko wysychać.

Niewiele osób wie, że magnolia może być również wykorzystywana w celach leczniczych. W tradycyjnej medycynie chińskiej pomagała przy zapaleniu zatok, jak również nieżycie nosa, katarze alergicznym, nerwicy, bezsenności czy bólu głowy spowodowanym katarem.

By skorzystać z jej dobroczynnych właściwości, należy zbierać pąki magnolii. Robimy to, gdy są jeszcze brązowe i włochate. Kolejny etap polega na ich dokładnym wysuszeniu i zmieleniu tak, by powstał z nich proszek. Następnie odrobinę przygotowanego pyłu magnoliowego zalewamy wrzątkiem lub mlekiem. Możemy wybrać mleko krowie bądź owsiane, gdyż jest bardzo odżywcze. Należy również pamiętać, że magnolia zawiera zarówno substancje rozpuszczalne w wodzie, jak i w tłuszczach, dlatego wielu zwolenników medycyny naturalnej poleca właśnie mleko.

Miksturę pijemy raz na kilka dni. Częstsze spożywanie naparu może bowiem powodować zawroty głowy.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Obejrzyj także: Kwiaty wykorzystywane w kosmetyce
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić