Wiele osób uważa, że owoce czeremchy zwyczajnej są trujące. Tak naprawdę trujące są jedynie pestki, gdyż zawierają cyjanowodór. Po ich usunięciu, owoce są całkowicie bezpieczne – można je jeść bez obaw i korzystać z ich prozdrowotnych właściwości.
Ale działanie lecznicze wykazują nie tylko owoce, ale i liście, kwiaty, a nawet kora czeremchy zwyczajnej. Owoce jedzone z umiarem mogą jednak naturalnie wspomagać nasze zdrowie i samopoczucie. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i przygotowywać z nich soki, konfitury, nalewki czy dżemy.
W tych małych owocach o intensywnym aromacie i słodkim, a zarazem delikatnie cierpkim smaku znajdziemy potas, witaminę C, fosfor, potas, antocyjany, rutynę, karotenoidy, antyoksydanty, antocyjany i błonnik.
Produkty przygotowane na bazie owoców czeremchy zwyczajnej wzmacniają odporność, pomagają złagodzić uciążliwe dolegliwości pojawiające się przy infekcjach dróg oddechowych, np. suchy kaszel, działają moczopędnie, dzięki czemu wspierają prawidłowe funkcjonowanie nerek, ale również polecane są osobom żyjącym w stresie, gdyż wykazują działanie uspokajające i odprężające. Pomagają oczyścić organizm z toksyn, łagodzą bóle menstruacyjne, a także pomagają pozbyć się zalegających złogów pokarmowych z jelit i zapobiegają zaparciom.
Należy jednak pamiętać, że owoce czeremchy zwyczajnej spożywane w zbyt dużych ilościach mogą wykazywać działanie przeczyszczające.