Ta miododajna roślina z rodziny astrowatych kwitnie w polskich ogrodach i na łąkach od lipca do września. Chabra bławatka rozpoznamy po ciemnoniebieskich, czerwonych, różowych i białych kwiatach o charakterystycznym rurkowatym kształcie i pierzastodzielnych liściach.
Chyba każdy z nas kojarzy tę pospolitą rośliną, jednak nie wszyscy wiedzą, że chabry wyróżniają się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Znajdziemy w nich m.in.: flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, potas, mangan, magnez glikozydy antocyjanowe oraz witaminę C. Dzięki zawartości wielu cennych składników chaber bławatek wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, moczopędne, antybakteryjne i antyoksydacyjne.
Krople do oczu zawierające wyciąg z kwiatów bławatka doskonale sprawdzają się przy leczeniu takich dolegliwości jak: zapalenie spojówek, stan zapalny brzegów powiek, przemęczenie narządu wzroku i zapalenie oczu wywołane przez alergię.
Z tej niezwykłej rośliny można również przygotować leczniczy napar. Regularne picie mikstury na bazie bławatka pomaga na zapalenie pęcherza moczowego, łagodzi obrzęk spowodowany zatrzymywaniem się wody w organizmie, usprawnia pracę układu immunologicznego, niszczy wolne rodniki, opóźnia proces starzenia, oczyszcza ciało z toksyn i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Herbata z bławatka nadaje się także do użytku wewnętrznego jako naturalne lekarstwo na owrzodzenia, wolno gojące się rany, łupież czy trądzik pospolity. Żeby przygotować domowy preparat, wystarczy w słoneczny dzień zebrać kwiaty chabrów, położyć je w zacienionym miejscu, a potem umieścić w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. 2-3 łyżki tak przygotowanego suszu zalewamy wrzącą wodą i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie tego czasu może w pełni skorzystać ze zdrowotnych walorów tych polnych kwiatów.