Dr Nichole Andrews jest dietetyczką onkologiczną, która od 10 lat wspiera pacjentów dotkniętych nowotworami. Swoja wiedzą i doświadczeniem chętnie dzieli się z internautami. Jakiś czas temu ekspertka opublikowała w sieci nagranie, w którym zdradza sposoby na obniżenie ryzyka rozwoju raka. Oto lista cennych dla zdrowia wskazówek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zrezygnuj z niezdrowego jedzenia
Po pierwsze dietetyczka radzi, żeby zrezygnować z tzw. śmieciowej żywności i regularnie sięgać po zdrowsze zamienniki. Jej zdaniem do codziennej diety warto włączyć produkty zmniejszające ryzyko raka takie jak rośliny strączkowe, warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona.
Odstaw używki i przetworzone mięso
Nie od dzisiaj wiadomo, że palenie papierosów zwiększa ryzyko nowotworów. Dotyczy to również regularnego spożywania nadmiernych ilości alkoholu, które sprzyjają zachorowaniu na raka wątroby, przełyku, piersi, żołądka, okrężnicy i gardła. Nichole Andrews radzi, żeby w trosce o swoje zdrowie zrezygnować z używek i wykluczyć z diety przetworzone produkty mięsne. Tego rodzaju żywność przyczynia się do rozwoju komórek nowotworowych w jelicie grubym i dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.
Pamiętaj o aktywności fizycznej i prawidłowej wadze
Ekspertka podkreśla, że regularna aktywność fizyczna odgrywa bardzo istotną rolę w profilaktyce nowotworowej. Chcąc obniżyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i piersi, warto poświęcić na umiarkowaną aktywność ruchową ok. 150 minut w ciągu tygodnia. Ważne jest również, żeby więcej chodzić i mniej siedzieć, a także zrezygnować z produktów bogatych w cukier i żywności typu fast food. Takie jedzenie funduje nam sporą ilość pustych kalorii, a w konsekwencji nadprogramowe kilogramy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.