Arbuz
Ten orzeźwiający przysmak posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Jak się okazuje, jedzenie pestek z arbuza również wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Znajdziemy w nich m.in.: witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, potas, żelazo, cynk, cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole i karotenoidy.
Zdaniem ekspertów z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, te nasiona mogą obniżać ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Substancje obecne w pestkach z arbuza pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL we krwi i chronią przed nadciśnieniem tętniczym.
Winogrona
Jeśli chcemy wykorzystać wszystkie cenne właściwości winogron, nie wyrzucajmy pestek. Pestki z winogron wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Regulują ciśnienie krwi i poziom glukozy w organizmie. Poza tym obniżają cholesterol, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy. Jedzenie winogron z pestkami jest szczególnie polecane nałogowym palaczom, ponieważ pomagają pozbyć się toksycznych substancji z krwiobiegu.
Jabłka
Większość z nas jedząc jabłko, pozbywa się tzw. ogryzka. W tej niezbyt smacznej i twardej części jabłka znajdują się pestki, których nie należy wyrzucać. Nasiona znajdujące się w tych popularnych owocach zawierają znaczne ilości witaminy B17 i jodu. Dzięki zawartości cennych składników pestki jabłek zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i wpływają korzystnie na pracę tarczycy.
Grejpfrut
Owoce cytrusowe możemy jeść razem z pestkami. Pestki z grejpfruta zawierają bioflawonoidy, niszczą bakterie, wirusy i grzyby, podnoszą odporność i wykazują właściwości antyoksydacyjne. Wyciąg z pestek grejpfrutów łagodzi objawy przeziębienia i zapalenia dziąseł, a także pomaga usunąć płytkę nazębną.
Awokado
Wprawdzie pestka awokado jest twarda i duża, ale to wcale nie oznacza, że powinna wylądować w koszu na śmieci. Znajdziemy w niej sporo błonnika, który poprawia przemianę materii i perystaltykę jelit oraz przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Wykazuje również działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu niszczy wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się organizmu i chroni przed rakiem. Żeby zjeść pestkę awokado, należy ją najpierw położyć na słońcu. Kiedy dobrze wyschnie, wkładamy ją do woreczka i rozbijamy młotkiem na drobne kawałki, które wrzucamy do blendera. Powstały proszek możemy dodać do soku lub koktajlu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.