Lepiej od razu wyrzucić. Ta przyprawa to trucizna dla organizmu

513

Tę popularną przyprawę najczęściej dodaję się do zupy, sosu, mięsa i zapiekanki z makaronu. Odrobina "jarzynki" nadaje ulubionym potrawom bardziej wyrazisty smak. Jak się jednak okazuje, regularne wzbogacanie dań tego typu dodatkami jest bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Lepiej od razu wyrzucić. Ta przyprawa to trucizna dla organizmu
Przyprawa typu "jarzynka" (Getty Images, Srdjan Stefanovic)

Anna Brzozowska prowadząca blog parentingowy "Brzozóweczka" ostrzega przed dodawaniem przypraw typu "jarzynka" do potraw. Jej zdaniem poprawianie smaku i zapachu za pomocą tej mieszanki sprawia, że nieświadomie trujemy siebie i swoje dzieci. Blogerka twierdzi, że odkąd przestała używać tego dodatku w swojej kuchni, czuje się o wiele lepiej.

Wystarczy uważanie przeczytać skład umieszczony na opakowaniu przyprawy jarzynowej czy kostki rosołowej, żeby uświadomić sobie, z jak bardzo szkodliwymi produktami mamy do czynienia. Często zawierają one duże ilości soli, cukru czy sztuczne barwniki i niestety tylko znikome ilości suszonych warzyw.

Kolejną substancją obecną w tych dodatkach jest glutaminian sodu. Wprawdzie amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) i wszystkie kraje Unii Europejskiej nie uznają soli sodowej kwasu glutaminowego za substancję niebezpieczną, jednak jej nadmiar może być szkodliwy.

"Twierdzą, że glutaminian sodu stanowi zagrożenie tylko w nadmiarze. Jednak nie określono, o jaką ilość chodzi. A ta substancja znajduje się niemal w każdym przetworzonym produkcie. Nawet jeśli na etykiecie nie znajdziemy jego nazwy!" - zaznacza dietetyczka Joanna Stachowicz-Skałecka, twórczyni strony internetowej "Trenerka Zdrowej Diety".

Glutaminian sodu może występować na etykiecie również jako E621, MSG, hydrolizowane białka roślinne, autolizowane drożdże czy ekstrakt drożdżowy. Zbyt duża ilość tego związku chemicznego w codziennej diecie nierzadko wywołuje migrenę lub wzdęcia, a także może zaburzać prawidłową pracę układu nerwowego u dzieci. Specjalistka ostrzega, że poważniejsze skutki mogą dać o sobie znać dopiero po kilku latach regularnego spożywania glutaminianu sodu.

Żeby nie narażać zdrowia swojego i swoich pociech lepiej raz na zawsze wykluczyć przyprawy typu "jarzynka" i kostki rosołowe ze swojego menu. Zamiast nich lepiej dodać do potraw większą ilości świeżych ziół i warzyw. Możemy również samodzielnie przygotować mieszankę na bazie ziół, suszonych warzyw i morskiej soli jodowanej lub himalajskiej.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 02.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niezwykłe spotkanie na Podkarpaciu. Niedźwiedź galopował przed samochodem!
Koszmarny wypadek w Chełmie. Pogrzeby Filipa i Mateusza
Atak niedźwiedzicy w Bieszczadach! 36-latek podszedł za blisko gawry
Zmarł 12-latek potrącony w Gorzycach. Słowa jego ojca wyciskają łzy
Apetyt Trumpa na Grenlandię jest w smak Rosji. Odwraca uwagę Zachodu
Jednak nie zginął w płomieniach. Szokujące ustalenia nt. pożaru w Częstochowie
Śmierć amerykańskich żołnierzy na Litwie. Taką zapomogę otrzymają rodziny
Ekspert ostrzega przed pryszczycą. Groźna dla zwierząt choroba z wyjątkowo zjadliwym wirusem
Kierowca porsche zobaczył policjantów i dodał gazu. Szybko tego pożałował
Rozpoznajesz te przedmioty? Policjanci szukają właścicieli
Można je spotkać coraz częściej. Leśnicy tłumaczą
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić