Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Lepiej wyrzuć z kuchni. Rakotwórcze uderzenie w trzustkę i wątrobę

213

To, co znajduje się naszym w codziennym menu, ma ogromny wpływ nie tylko na wygląd i samopoczucie, ale też na zdrowie. Dowiedz się, jakie produkty działają rakotwórczo i powinny raz na zawsze zniknąć z twojego jadłospisu. Jeden z nich jest szczególnie niebezpieczny.

Lepiej wyrzuć z kuchni. Rakotwórcze uderzenie w trzustkę i wątrobę
Jakie produkty szkodzą trzustce? (Licencjodawca, PRIMOZ PREDALIC +386 51 681119)

Żywność może wspomagać funkcjonowanie całego ciała. Dostarcza niezbędnych witamin i składników mineralnych, które odżywiają komórki i zapewniają prawidłowe działanie poszczególnych organów, takich jak serce, nerki czy oczy. Zdrowa żywność bogata w błonnik, antyoksydanty, cenne kwasy tłuszczowe, białko, węglowodany złożone jest cennym paliwem dla mózgu, a także chroni przed rozwojem wielu groźnych chorób, takich jak cukrzyca, niealkoholowe stłuszczenie wątroby czy niektóre nowotwory, np. rak jelita grubego.

Z kolei żywność wysokoprzetworzona jest naszpikowana chemicznymi dodatkami, konserwantami, wzmacniaczami smaku, barwnikami, cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym, glutaminianem sodu i solą, może przyczyniać się do nieodwracalnych zmian w naszym organizmie. Stoi za rozwojem nadwagi, otyłości, a także wielu rodzajów raka. Na czarnej liście znajdują się przede wszystkim produkty takie jak gotowe dania, wyroby garmażeryjne, dania instant, ale też czerwone mięso, grillowane i smażone potrawy, gazowane napoje słodzone cukrem czy wreszcie alkohol.

Okazuje się jednak, że do zakazanych ‘’przysmaków’’ powinniśmy zaliczyć również wyroby z oczyszczonej mąki, która w chemicznym procesie wybielania zostaje pozbawiona większości swoich wartości odżywczych, takich jak witaminy czy składniki mineralne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Erytrytol. Najzdrowszy zamiennik dla cukru

Tak naprawdę to bogate źródło skrobi i znikome źródło białka – głównie w formie glutenu. W dodatku mąka oczyszczona ma też wysoki indeks glikemiczny, co nie służy osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Cukry proste obecne w mące silnie obciążają praktycznie wszystkie narządy, a także karmią komórki nowotworowe i zwiększają ryzyko raka wątroby, piersi, jelita grubego, żołądka czy trzustki. Oczyszczona mąka pszenna nie dostarczy nam odpowiedniej ilości błonnika, a to spowoduje problemy z wypróżnianiem się i trawieniem.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić