Żywność może wspomagać funkcjonowanie całego ciała. Dostarcza niezbędnych witamin i składników mineralnych, które odżywiają komórki i zapewniają prawidłowe działanie poszczególnych organów, takich jak serce, nerki czy oczy. Zdrowa żywność bogata w błonnik, antyoksydanty, cenne kwasy tłuszczowe, białko, węglowodany złożone jest cennym paliwem dla mózgu, a także chroni przed rozwojem wielu groźnych chorób, takich jak cukrzyca, niealkoholowe stłuszczenie wątroby czy niektóre nowotwory, np. rak jelita grubego.
Z kolei żywność wysokoprzetworzona jest naszpikowana chemicznymi dodatkami, konserwantami, wzmacniaczami smaku, barwnikami, cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym, glutaminianem sodu i solą, może przyczyniać się do nieodwracalnych zmian w naszym organizmie. Stoi za rozwojem nadwagi, otyłości, a także wielu rodzajów raka. Na czarnej liście znajdują się przede wszystkim produkty takie jak gotowe dania, wyroby garmażeryjne, dania instant, ale też czerwone mięso, grillowane i smażone potrawy, gazowane napoje słodzone cukrem czy wreszcie alkohol.
Okazuje się jednak, że do zakazanych ‘’przysmaków’’ powinniśmy zaliczyć również wyroby z oczyszczonej mąki, która w chemicznym procesie wybielania zostaje pozbawiona większości swoich wartości odżywczych, takich jak witaminy czy składniki mineralne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak naprawdę to bogate źródło skrobi i znikome źródło białka – głównie w formie glutenu. W dodatku mąka oczyszczona ma też wysoki indeks glikemiczny, co nie służy osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Cukry proste obecne w mące silnie obciążają praktycznie wszystkie narządy, a także karmią komórki nowotworowe i zwiększają ryzyko raka wątroby, piersi, jelita grubego, żołądka czy trzustki. Oczyszczona mąka pszenna nie dostarczy nam odpowiedniej ilości błonnika, a to spowoduje problemy z wypróżnianiem się i trawieniem.