Rakotwórczy produkt w obecny twojej kuchni
Wysokoprzetworzona żywność, czerwone mięso, tłuste i grillowane potrawy, alkohol, napoje i produkty w puszkach oraz artykuły z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych ulepszaczy smaku i zapachu - podnoszą ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Kancerogenne właściwości tego rodzaju produktów spożywczych zostały potwierdzone licznymi badaniami naukowymi.
Jak się okazuje, obecna w każdej polskiej kuchni oczyszczona mąką również nie pozostaje obojętna wobec naszego zdrowia. Wybielanie mąki jest procesem chemicznym, który znacznie obniża wartości odżywcze gotowego produktu. Poza tym produkty na bazie białej mąki mają wysoki indeks glikemiczny. Regularne spożywanie takiej żywności zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, insulinoporności i cukrzycy typu 2. Szczególnie obciąża wątrobę i trzustkę.
Czytaj także: Zakazane po 50. Podnoszą ciśnienie, mogą uszkodzić nerki
Co więcej, cukry proste obecne w mące zwiększają ryzyko groźnych chorób nowotworowych, takich jak rak żołądka, jelita grubego, piersi, trzustki czy wątroby.
Zobacz także: Owocowa mikstura. Spróbujesz?
Aby zmniejszyć ryzyko niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych, eksperci żywieniowi i lekarze zalecają, by nasza dieta była bogata w świeże warzywa, owoce oraz produkty pełnoziarniste. Nie wolno także zapominać o odstawieniu używek, odpowiedniej ilości snu, ruchu oraz regularnym wykonywaniu badań kontrolnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.