Kiszone ogórki, kiszona kapusta lub inne rodzaje kiszonek świetnie sprawdzają się w polskiej kuchni. Są źródłem kwasu mlekowego, który powstaje w wyniku fermentacji. Substancja ta posiada właściwości oczyszczające, wpływa korzystnie na nasze i układ odpornościowy.
Poza tym kiszone potrawy posiadają znaczne ilości cennej witaminy C. Regularne jedzenie kiszonek stymuluje wydzielanie soków trawiennych, poprawia apetyt, a także wpływa pozytywnie na pracę wątroby. Kiszone warzywa sprawdzają się w walce z reumatyzmem i hemoroidami.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Obecność kiszonek w codziennym jadłospisie pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Kiszonki zawierają także witaminę A i witaminy z grupy B, dzięki którym żelazo jest lepiej wchłaniane do organizmu. Posiadają w swoim składzie również błonnik pokarmowy oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor i potas. Zawarta w nich acetylocholina dba o prawidłowe ciśnienie naszej krwi.
Mimo tych wszystkich walorów zdrowotnych, kiszonki posiadają jedną wadę. Nie należy spożywać ich na czczo, ponieważ mogą nadmiernie pobudzić wytwarzanie kwasów żołądkowych. Wówczas organizm może się zbuntować. Spożywanie kiszonek na pusty żołądek może powodować bóle brzucha i wzdęcia. Kiszonki najlepiej dodawać do dań, które spożywamy w późniejszych porach dnia. Na śniadanie lepiej zjeść jajecznicę ze szpinakiem, zdrową rybę lub owsiankę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.