Suszone owoce mogą być szkodliwe
Wybierając suszone owoce należy pamiętać, że są wysokokaloryczne, dlatego osoby dbające o linię nie powinny przesadzać z ich ilością w diecie. Nie należy ich jednak całkowicie wykluczać, gdyż zawierają cenne witaminy i składniki mineralne, takie jak wapń, jod, bor czy witamina C. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na ich opakowanie.
Zobacz także: Najgorsza herbata. Może uszkodzić jelita i mózg
W suszonych owocach mogą znajdować się konserwanty mające im nadać piękny kolor, a przez to okazały wygląd. Piękne morele w intensywnym kolorze tak naprawdę są ubogie w składniki odżywcze, a bogate w chemiczne dodatki, które nigdy nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia.
Suszone owoce, zwłaszcza te, które możemy kupić w okresie przedświątecznym, są sprowadzane z Argentyny, Turcji czy Grecji. Producenci, by zabezpieczyć swoje owoce, smarują je pochodnymi ropy naftowej. Dlatego, jeśli na opakowaniu zauważysz symbol E220, najlepiej odłóż je z powrotem na półkę.
Zobacz także: W jelitach działa jak miotła. Warto pić
W niektórych oprócz konserwantów znajdziemy też dodatkowe ilości cukru oraz utwardzony olej roślinny. Takie suszone owoce również lepiej omijać z daleka. Eksperci ds. żywienia zalecają, aby podczas zakupów wybierać owoce niesiarkowane, najlepiej z upraw ekologicznych. Chociaż nie wyglądają jak z obrazka, to na pewno są znacznie zdrowsze. Siarczany powodują też utlenianie cennych witamin, mogą wywoływać alergie, nudności, bóle głowy, a u osób chorych na astmę – duszności.
Przed zjedzeniem warto też opłukać suszone owoce pod bieżącą wodą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.