Moc czosnku
Jeden ząbek surowego czosnku (3 gramy) dostarcza 2 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan i witaminę B6, 1 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C i selen oraz niewielkie ilości wapnia, miedzi, potasu, fosforu, żelaza i witaminy B1.
Czytaj także: Jest większy po posiłku. Tak trzustka woła o pomoc
Czosnek, dzięki silnym właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, pomaga zwalczać infekcje i wzmacnia układ odpornościowy.
Zawarta w nim alliina, podczas żucia lub miażdżenia zmieniająca się w allicynę (związek siarkowy), wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, pomaga regulować poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a co za tym idzie – zapobiega rozwojowi chorób serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wpływ czosnku na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego oraz jego właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, zmniejszają m.in. ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.
Badania wykazują również, że czosnek stymuluje układ trawienny oraz wyrównuje przez noc poziom glukozy, co szczególnie korzystne jest dla osób borykających się z cukrzycą.
Czosnek na noc
Polecanym sposobem na spożycie czosnku jest zjedzenie łyżeczki pasty z czosnku około godzinę przed snem. Surowe ząbki czosnku można rozgnieść albo posiekać i zjeść powstałą miazgę prosto z łyżeczki.
Należy jednak pamiętać, że czosnek może być drażniący dla żołądka, warto więc zaczynać od mniejszych ilości — na początek wystarczy nawet 1/3 łyżeczki.
Czytaj także: Jest większy po posiłku. Tak trzustka woła o pomoc
Przeciwskazania do spożywania czosnku
Istnieją przypadki, w których spożywanie surowego czosnku nie jest zalecane. Osoby z chorobami żołądka (np. wrzodami żołądka, nieżytem żołądka lub refluksem żołądkowo-przełykowym) i wątroby zdecydowanie powinny go unikać.
Ci, którzy jednak nie borykają się z przewlekłymi chorobami otrzymają ze spożywania czosnku sporo zdrowotnych korzyści.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.