W pomelo znajdziemy błonnik pokarmowy, potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, sód, fosfor, witaminę A, D, witaminy z grupy B, naringeninę, naringinę, likopen i beta-kartoten. Poza tym spośród wszystkich owoców cytrusowych, pomelo zawiera najwięcej cennej witaminy C.
Pomelo, nazywany również pomarańczą olbrzymią, jest owocem niskokalorycznym i nie ma w sobie ani grama tłuszczu. Usprawnia proces trawienny, pomaga usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii i szybko powoduje uczucie sytości.
Jeżeli chcemy pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, to warto uwzględnić ten słoneczny owoc w naszym codziennym menu. Pomelo ma niski indeks glikemiczny, więc bez obawy mogą jeść go osoby cierpiące na insulinooporność i cukrzycę. Podnosi również odporność na infekcje, łagodzi objawy grypy i przeziębienia, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym.
Poza tym pomelo to jeden z najzdrowszych owoców dla układu sercowo-naczyniowego. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi bez leków, dlatego niskociśnieniowcy nie powinni jeść go zbyt często. Dba o prawidłową pracę serca i obniża cholesterol, obniżając tym samym ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Zawartość antyoksydantów sprawia, że chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.
Spożywanie soku z miąższu pomelo odgrywa ważną rolę w profilaktyce raka jelita, trzustki i piersi. Składniki obecne w pomelo pomogą także uporać się z wrzodami żołądka, obrzękami skórnymi, niestrawnością, kacem oraz chorobą lokomocyjną.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.