Anginka, choć znana od lat, ponownie zdobywa serca miłośników roślin domowych. W czasach PRL-u widywano ją niemal na każdym parapecie, a to za sprawą nie tylko jej ładnego wyglądu, ale i właściwości leczniczych. Jej charakterystyczny cytrusowo-różany zapach sprawiał, że była to roślina nie tylko ozdobna, ale również praktyczna, wypełniając domy przyjemnym aromatem. Jakie właściwości ma anginka i na co można ją stosować?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie właściwości ma anginka?
Właściwości lecznicze anginki nie ograniczają się jedynie do łagodzenia bólu ucha, jak kiedyś powszechnie wierzono. Liście tej rośliny zawierają bogactwo olejków eterycznych, które wykazują działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. To właśnie dzięki nim anginka pomagała w walce z dolegliwościami górnych dróg oddechowych, takimi jak przeziębienia czy infekcje gardła.
Czytaj też: Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
Anginka była stosowana w formie naparów lub bezpośrednich okładów na bolesne miejsca. Geranium pozwalało nie tylko na łagodzenie bólu, ale także stanowiło wsparcie w leczeniu problemów skórnych, jak trądzik czy alergie. Ciekawostką jest fakt, że już nasze babcie doceniały ją także za odstraszanie owadów, co czyniło ją pożyteczną nie tylko w domu, ale i w ogrodzie.
Jak uprawiać anginkę?
Anginka to roślina niezwykle łatwa w uprawie. Potrzebuje ciepłego i nasłonecznionego stanowiska – najlepiej czuje się na południowym parapecie, gdzie może w pełni korzystać z promieni słonecznych. Chociaż roślina dobrze znosi nasłonecznienie, to nie przepada za przeciągami i nagłymi zmianami temperatury, co warto mieć na uwadze przy wyborze miejsca dla niej.
Roślina preferuje umiarkowaną wilgotność, dlatego należy unikać przelania jej wodą. Zbyt ciężkie podlewanie może prowadzić do gnicia korzeni, dlatego lepiej zastosować zasadę, by podlewać ją, gdy wierzchnia warstwa ziemi lekko przeschnie. W okresie zimowym, gdy wzrost rośliny spowalnia, można ograniczyć podlewanie do minimum. Należy też przycinać jej pędy, co sprzyja rozkrzewianiu i intensywniejszemu wzrostowi.
Czytaj też: Domowy zakwas z buraków. Przepis na zdrowy napój
Jak przygotować anginkę na dolegliwości?
Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie dobrodziejstw anginki jest przygotowanie naparu. Należy zalać garść świeżych lub suszonych liści szklanką gorącej, po czym pozostawić pod przykryciem na około 10 minut. Tak przygotowany napar można stosować do picia, płukania gardła czy przemywania skóry. Regularne picie naparu z anginki nie tylko wspiera układ odpornościowy, ale łagodzi także objawy przeziębienia i kataru. Napar można używać także do płukania jamy ustnej, co pomoże w walce z bakteriami i nieświeżym oddechem.
Anginka doskonale sprawdza się również w formie inhalacji. Olejki eteryczne, które uwalniają się podczas procesu inhalacji, pomagają oczyścić drogi oddechowe i łagodzą objawy infekcji. Aby przygotować inhalację, należy dodać kilka kropel olejku z anginki do miski z gorącą wodą, a następnie przez około 10 minut wdychać opary, przykrywając głowę ręcznikiem. Ten prosty sposób pomoże również złagodzić ból głowy i zatok.
Kiedy nie stosować anginki?
Chociaż anginka jest naturalnym środkiem, nie każdy może ją stosować. Niektóre osoby mogą być uczulone na olejki eteryczne obecne w roślinie, dlatego zaleca się wykonanie próby uczuleniowej przed regularnym jej użyciem. Nałóż trochę olejku na przedramię i obserwuj reakcję skóry przez dobę. Jeśli pojawi się zaczerwienienie czy swędzenie, najlepiej ograniczyć kontakt z rośliną.
Dodatkowo osoby z alergiami skórnymi powinny zachować ostrożność przy bezpośrednim kontakcie z liśćmi anginki. Najrozsądniejszym krokiem zawsze jest konsultacja z lekarzem przed rozpoczęciem regularnego stosowania anginki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.