Składniki mikstury oczyszczającej wątrobę:
- 18 g liści karczocha i suszonego korzenia,
- 1 łyżka korzenia mniszka lekarskiego,
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- 1 łyżka suszonego korzenia cykorii,
- 1 łyżeczka suszonej skórki grejpfruta,
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 250 ml wody.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Wszystkie składniki należy umieścić w słoiku, dokładnie wymieszać, zalać wodą i zakręcić pojemnik. Słoik z mieszaniną odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 2-4 tygodnie. Pamiętajmy, żeby codziennie wstrząsać mieszaniną.
Po upływie zalecanego czasu, miksturę przecedzamy przez gazę lub sitko. Tak powstałą nalewkę znowu wlewamy do słoika i przechowujemy w temperaturze pokojowej. Kilka kropli mikstury bierzemy pod język lub mieszamy z wodą i pijemy.
Nie bez powodu jednym ze składników napoju jest karczoch. Znajdziemy w nim wile cennych elementów takich jak witamina A, C, niacyna, magnez, potas, fosfor, żelazo oraz wapń. Karczoch zawiera również sylimarynę i cynarynę. Te silne przeciwutleniacze wspomagają proces regeneracji wątroby.
Zmniejszają stany zapalne, oczyszczają ten organ z toksyn i chronią go przed odkładaniem się nadmiaru tłuszczu. Wyniki jednych z najnowszych badań potwierdziły, że spożywanie codziennie 600 mg ekstrakt z karczocha pomaga osobom z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. W eksperymencie wzięło udział 90 osób dotkniętych tym schorzeniem. Po dwóch miesiącach stosowania kuracji u wszystkich uczestników badania zauważono znaczną poprawę ich stanu zdrowia.