Olej z czarnuszki jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Regularne spożywanie produktów z tymi składnikami pomaga chronić organizm przed stanami zapalnymi oraz przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów i LDL, czyli "złego" cholesterolu, w krwi. To więc prawdziwa skarbnica zdrowia.
Nie jest tajemnicą, że zaburzenia gospodarki lipidowej mogą prowadzić do miażdżycy, chorób serca i udaru mózgu. Wartościowy skład oleju z czarnuszki to m.in. witamina A, E, F, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk, potas, sód, flawonoidy i fitosterole. Jego spożywanie może więc pozytywnie wpłynąć na wiele naszych narządów.
Dalsza część artykułu poniżej wideo
Najcenniejszym składnikiem oleju z czarnuszki jest tymochinon, który korzystnie wpływa na jelita i wątrobę, łagodząc dolegliwości związane z tymi narządami. Ten związek pomaga jednak zwalczyć wiele innych dolegliwości.
Czytaj także: Jedno z najzdrowszych mięs. W Polsce nadal niedoceniane
Dodatkowo tymochinon jest skutecznym środkiem w walce z astmą, alergiami, cukrzycą, stanami zapalnymi trzustki, refluksem żołądka, wrzodami dwunastnicy, chorobami nerek i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Antyoksydanty obecne w oleju z czarnuszki spowalniają proces starzenia oraz chronią organizm przed wolnymi rodnikami i rozwojem komórek nowotworowych. To także świetna pomoc dla osób, którzy chcą osiągnąć odpowiednią wagę. Eksperci i lekarze zalecają ten produkt osobom z nadwagą i otyłością, które pragną schudnąć.
Ponadto tymochinon jest także stosowany w niektórych preparatach kosmetycznych. Pozwala on na leczenie chorób skóry, takich jak trądzik czy łuszczyca, a szalenie istotne w tym kontekście są jego właściwości antyoksydacyjne.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.