Kukurydza i groch
Osoby ze zbyt wysokim poziomem trójglicerydów we krwi powinny ograniczyć spożywanie produktów, które zawierają znaczne ilości fruktozy. Sporo tego cukru prostego znajdziemy w kukurydzy i grochu. Ich nadmierne spożywanie może przyczyniać się do odkładania blaszek miażdżycowych.
Zbyt duża ilość fruktozy w diecie sprawia, że nasze ciało magazynuje nadmiar cukru, zamiast przerobić go na energię. Jeżeli masz nieprawidłowy poziom trójglicerydów, to lepiej sięgnij po brokuły, kalafiora lub kapustę.
Fasola
Wprawdzie fasola jest bogatym źródłem cennego błonnika pokarmowego, ale znajdziemy w niej również cukry proste. Dotyczy to zwłaszcza gatunków odznaczających się dużymi nasionami.
Osoby z wysokim stężeniem trójglicerydów w krwiobiegu nie muszą całkowicie rezygnować z jedzenia fasoli. Powinny po prostu wybrać czarną fasolę, która ma w sobie mniej fruktozy i więcej włókna pokarmowego.
Daktyle, rodzynki, suszone morele
Sporo cukrów prostych mają w sobie suszone morele, daktyle, rodzynki i figi. Spożywając regularnie duże ilości tych produktów, podnosimy poziom trójglicerydów w organizmie. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest uzupełnienie codziennej diety w takie owoce jak wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka, borówki i grejpfruty.
Pamiętajmy, że zbyt wysokie stężenie trójglicerydów we krwi zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca, miażdżycy i ostrego zapalenia trzustki. Żeby uniknąć niepożądanych konsekwencji zdrowotnych należy ograniczyć spożywanie cukrów prostych, unikać smażonych, tłustych i ciężkostrawnych potraw, wysokoprzetworzonej żywności i wypijać codziennie odpowiednią ilość wody. Bardzo istotna jest także regularna aktywność fizyczna i odstawienie alkoholu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.