Toksyczne produkty spożywcze
Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw pojawiających się na polskich stołach. Można zrobić z nich pyszną zupę, krem lub sałatkę. Niestety, pomidory, szczególnie te jeszcze niedojrzałe, mogą być trujące ze względu na zawartość tomatyny. Zjedzenie kilku zielonych pomidorów może powodować biegunkę, mdłości, wymioty lub kolkę. Żeby uniknąć dolegliwości układu pokarmowego, należy sięgać tylko po dojrzałe pomidory.
Pestki moreli zawierają cenną dla naszego organizmu amigdalinę. Na tę substancję powinniśmy uważać, ponieważ podczas trawienia może zmienić się w cyjanowodór i doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Jeżeli zjemy bardzo dużą ilość nasion moreli, może dojść do zatrucia cyjankiem, wówczas będą nam dokuczać zawroty głowy, wymioty, bóle brzucha lub biegunka.
Czarny bez zawiera znaczne ilości witaminy A i C oraz pektyny i garbniki. Syrop z jego owoców posiada właściwości oczyszczające, przeciwbólowe i skutecznie chroni przed przeziębieniem. Ten zdrowy eliksir również może zaszkodzić, jeżeli zostanie nieprawidłowo przyrządzony. Liście, gałązki i niedojrzałe owoce bzu zawierają sambunigrynę, która może wywołać wymioty, biegunkę i duszności. Ta substancja toksyczna ginie w czasie obróbki cieplnej, więc sok z czarnego bzu należy pasteryzować na gorąco.
Rozdymka tygrysia jest znaną w Japonii rybą, z której przyrządza się fugu. Jedzenie tej tradycyjnej japońskiej potrawy wiąże się jednak ze sporym ryzykiem. Jeżeli jest ona nieprawidłowo przygotowana, wówczas do naszego organizmu może dostać się tetrodoksyna, co grozi paraliżem, a nawet śmiercią.
Zobacz także: Uwierzyłeś, że pestki moreli są zdrowe? Przeczytaj to
Rabarbar to warzywo z którego można zrobić kompot lub dodać jego łodygi do ciasta. Ze spożywaniem rabarbaru także trzeba uważać, ponieważ jego liście mają w sobie kwas szczawiowy, który może uszkodzić wątrobę lub nerki. Eksperci żywieniowi odradzają jedzenie liści rabarbaru i zalecają spożywanie wyłącznie jego łodyg.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.