Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Mogą prowadzić do zatrucia cyjankiem. Lepiej nie przesadzać

1

Chociaż smaczne i kuszące, niektóre pokarmy mogą nam poważnie zaszkodzić. Zawierają bowiem substancje, które mogą być dla nas toksyczne. Sprawdź, o jakie produkty chodzi.

Pestki moreli w nadmiarze są toksyczne!
Pestki moreli w nadmiarze są toksyczne! (Getty Images)

Toksyczne produkty spożywcze

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw pojawiających się na polskich stołach. Można zrobić z nich pyszną zupę, krem lub sałatkę. Niestety, pomidory, szczególnie te jeszcze niedojrzałe, mogą być trujące ze względu na zawartość tomatyny. Zjedzenie kilku zielonych pomidorów może powodować biegunkę, mdłości, wymioty lub kolkę. Żeby uniknąć dolegliwości układu pokarmowego, należy sięgać tylko po dojrzałe pomidory.

Pestki moreli zawierają cenną dla naszego organizmu amigdalinę. Na tę substancję powinniśmy uważać, ponieważ podczas trawienia może zmienić się w cyjanowodór i doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Jeżeli zjemy bardzo dużą ilość nasion moreli, może dojść do zatrucia cyjankiem, wówczas będą nam dokuczać zawroty głowy, wymioty, bóle brzucha lub biegunka.

Czarny bez zawiera znaczne ilości witaminy A i C oraz pektyny i garbniki. Syrop z jego owoców posiada właściwości oczyszczające, przeciwbólowe i skutecznie chroni przed przeziębieniem. Ten zdrowy eliksir również może zaszkodzić, jeżeli zostanie nieprawidłowo przyrządzony. Liście, gałązki i niedojrzałe owoce bzu zawierają sambunigrynę, która może wywołać wymioty, biegunkę i duszności. Ta substancja toksyczna ginie w czasie obróbki cieplnej, więc sok z czarnego bzu należy pasteryzować na gorąco.

Rozdymka tygrysia jest znaną w Japonii rybą, z której przyrządza się fugu. Jedzenie tej tradycyjnej japońskiej potrawy wiąże się jednak ze sporym ryzykiem. Jeżeli jest ona nieprawidłowo przygotowana, wówczas do naszego organizmu może dostać się tetrodoksyna, co grozi paraliżem, a nawet śmiercią.

Rabarbar to warzywo z którego można zrobić kompot lub dodać jego łodygi do ciasta. Ze spożywaniem rabarbaru także trzeba uważać, ponieważ jego liście mają w sobie kwas szczawiowy, który może uszkodzić wątrobę lub nerki. Eksperci żywieniowi odradzają jedzenie liści rabarbaru i zalecają spożywanie wyłącznie jego łodyg.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić