Szkodliwy arsen
Według badań sposób, w jaki większość osób przygotowuje ryż powoduje powstawanie dużych ilości arsenu. Arsen to szkodliwa substancja, która dostaje się do roślin przez pestycydy i toksyczne związki chemiczne, z którymi ryż ma kontakt. Obecność arsenu w naszym organizmie może przyczynić się do rozwoju cukrzycy, chorób serca i nowotworów.
Zobacz także: Jak szybko obrać jajka? Prosty trik
Powszechna opinia głosi, że gotowanie ryżu usuwa ten toksyczny pierwiastek z ryżu. Jak się okazuje, to nie do końca prawda.
Prof. Andy Mehard z Uniwersytetu Queens postanowił zbadać wpływ metod przygotowania ryżu na zmniejszenie stężenia arsenu w tym smacznym dodatku. Naukowiec w programie "Zaufaj mi, jestem lekarzem" transmitowanym w BBC zaprezentował trzy sposoby przygotowania ryżu.
Zobacz także: Śniadanie w 10 minut
Pierwszy z nich polegał na ugotowaniu ryżu przy użyciu dwa razy większej ilości wody. Jest to najpopularniejszy sposób przyrządzania ryżu. Co się okazało? Ten eksperyment wykazał, że tak ugotowany ryż zawiera znaczne ilości arsenu.
Druga metoda polegała na użyciu pięciu szklanek wody na jedną szklankę ryżu i wypłukaniu nadmiaru wody, która została po gotowaniu. Zastosowanie tej metody sprawiło, że zawartość arsenu w ryżu zmniejszyła się prawie o połowę.
Za trzecim razem badacz zostawił ryż na całą noc do namoczenia, a potem go ugotował. Ta metoda okazał się najzdrowsza. Dzięki temu zawartość arsenu zmniejszyła się aż o 80 procent.
Zobacz także: Nigdy nie odgrzewaj ryżu!
Żeby pozbyć się arsenu trzeba starannie wypłukać ryż. Kiedy woda po ryżu będzie czysta, należy go osuszyć i ugotować. Ważne jest zastosowanie odpowiednich proporcji, czyli pięć szklanek wody na jedną szklankę ryżu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.