Chrupiące ziemniaki, tosty, frytki i inne zbyt mocno wysmażone dania są szkodliwe dla naszego organizmu ze względu na zawartość akrylamidu. Ten związek chemiczny powstaje podczas obróbki cieplnej żywności w temperaturze powyżej 120 stopni Celsjusza.
Bardzo dużo akrylamidu znajdziemy w chipsach ziemniaczanych. Do innych artykułów zawierających ten związek możemy zaliczyć również płatki kukurydziane, kawę mieloną, smażone ryby, grillowane ziemniaki, orzechy, masło orzechowe, migdały oraz mięso.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Wyniki wielu badań potwierdzają rakotwórcze właściwości akrylamidu. Jego nadmiar w organizmie zwiększa ryzyko raka piersi, tarczycy, pęcherza moczowego i jąder. Obecność akrylamidu w jedzeniu naraża na wystąpienie nowotworu osoby w każdym wieku. Poza tym akrylamid uszkadza komórki mózgowe i może doprowadzić do problemów ze zdolnościami rozrodczymi u obu płci.
Warto pamiętać, że przechowywanie ziemniaków w lodówce powoduje zmiany chemiczne, zwiększające ilość toksycznego akrylamidu. Eksperci żywieniowi zalecają spożywanie większej ilości dań gotowanych lub na parze zamiast grillowanych ziemniaków lub bardzo wysmażonego mięsa.
Ponadto, żeby uchronić nasz organizm przed rozwojem komórek rakowych, w naszym codziennym menu powinno się znajdować więcej warzyw i owoców niż mięsa oraz tłustych i smażonych potraw.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl