Według WHO picie gorącej herbaty może powodować raka
WHO bije na alarm: picie gorącej herbaty podnosi ryzyko rozwoju raka gardła i przełyku. To ostrzeżenie jest poparte badaniami, które trwały od 2004 roku i wzięło w nich udział 50 tys. osób. Trwały one 15 lat, a ich wyniki zostały opublikowane w magazynie "International Journal of Cancer”.
Zobacz także: To dlatego ciągle jesteś zmęczony. Groźny niedobór
Na podstawie przyzwyczajeń żywieniowych badacze sprawdzili jak picie gorącej herbaty, wpływa na zdrowie. Jak się okazało osoby pijące więcej niż dwie filiżanki herbaty o temperaturze wyższej niż 60 stopni Celsjusza w ciągu dnia, są o 90 proc. bardziej narażone na raka przełyku. Z badań wynika, że ci, którzy pili zimniejszą herbatę i w mniejszych ilościach byli mniej zagrożeni wystąpieniem tego rodzaju nowotworu.
Jak twierdzą naukowcy, gorąca herbata może powodować uszkodzenie błony śluzowej przełyku, co niekiedy prowadzi do niewłaściwego podziału komórek w organizmie. W tej kwestii WHO nie ma wątpliwości i oficjalnie ostrzega, że picie herbaty cieplejszej niż 60 stopni Celsjusza znacznie zwiększa ryzyko powstawanie komórek nowotworowych.
Zobacz także: Czyści jelita ze złogów. Odchudza, gdy śpisz
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.