Zalety kawy
Chroni wątrobę
Regularne spożywanie kawy wiąże się z niższym o 21 proc. ryzykiem rozwoju przewlekłych chorób wątroby i o 20 proc. mniejszym ryzykiem stłuszczenia wątroby. Co więcej, spośród kawoszy odnotowuje się o 49 proc. niższe ryzyko śmierci z przyczyn związanych z chorobami wątroby, w porównaniu do osób, które kawy nie piją.
Wspiera jelita
Kawa przyczynia się do zdrowia mikrobioty jelitowej i poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, dzięki błonnikowi i polifenolom. Metaanaliza ośmiu badań wykazała, że kawosze mają o 16 proc. mniejsze ryzyko rozwoju zespołu jelita drażliwego (IBS) w porównaniu z osobami, które kawy nie spożywają.
Zobacz także: Nigdy nie pij po przebudzeniu. Najlepsza godzina na kawę
Działa przeciwzapalnie
Kawa zawiera kwas chlorogenowy, kawowy, ferulowy i n-kumarowy, które pomagają zwalczać stany zapalne. Okazuje się, że Robusta może zawierać więcej przeciwutleniaczy niż Arabica, a więc jest pod tym względem korzystniejsza dla organizmu.
Chroni mózg
Kofeina i polifenole mają pozytywny wpływ na funkcje poznawcze, a konsumpcja kawy może zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wspiera serce
Regularne picie rozsądnych ilości kawy może przyczyniać się do profilaktyki miażdżycy i chronić przed nadciśnieniem. Kofeina może również podwyższyć ciśnienie tętnicze — dopiero jednak wtedy, gdy przekroczy się jej zalecaną dzienną dawkę, która dla dorosłego człowieka wynosi 400 mg.
Obniża ryzyko raka
Spożywanie kawy może obniżać ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, w tym raka skóry i czerniaka złośliwego. Badania wykazują, że kawa może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego i obniżyć śmiertelność wśród pacjentów leczonych chemioterapią aż o 52 proc.
Zapobiega cukrzycy
Pijący 3-4 filiżanki kawy dziennie mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 o około 25 proc. Polifenole i kofeina w kawie stymulują produkcję hormonu GLP-1, a więc sprzyjają wydzielaniu insuliny. Kofeina może również wspierać kontrolę wagi oraz redukcję tkanki tłuszczowej.
Kiedy pić kawę?
Nie wieczorem. Badanie przeprowadzone na Wayne State University w Detroit ujawniło, że picie kawy sześć godzin (lub krócej) przed pójściem spać może skracać całkowity czas snu o godzinę.
Nie rano. Aby czerpać pełne korzyści z pobudzającego działania kofeiny, zaleca się spożywanie pierwszej filiżanki kawy w okresie 3-5 godzin po obudzeniu się. W tym czasie kofeina może najbardziej efektywnie oddziaływać na organizm, jednocześnie nie wchodząc w interakcję z kortyzolem, który osiąga swoje szczytowe stężenie w organizmie około 45 minut po przebudzeniu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.