Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Mycie surowego mięsa. Eksperci alarmują. Lepiej zobacz to nagranie

109

Wiele osób popełnia przeróżne wpadki podczas codziennych czynności. Okazuje się, że wielkim błędem jest mycie kurczaka pod bieżącą wodą. Nigdy nie powinniśmy postępować w ten sposób.

Mycie surowego mięsa. Eksperci alarmują. Lepiej zobacz to nagranie
Filet z kurczaka (Pixabay)

Kwestia opłukania kurczaka przed przygotowaniem go do spożycia wydaje się być całkiem normalną czynnością. Wiele osób robi to bez większego zastanowienia. Wszystko po to, by usunąć bakterie i drobnoustroje.

Kucharze czy kucharki wsadzają kurczaka pod bieżącą wodę i skrupulatnie opłukują mięso. Tymczasem okazuje się, że jest to gigantyczny błąd. Nigdy nie można tak robić!

Myjąc kurczaka w zlewie, rozpryskujemy bakterie wokół. Trafiają one na nas, a także na przestrzeń wokół zlewu. Co prawda pozbywamy się drobnoustrojów z mięsa, jednak jednocześnie przenosimy je gdzieś indziej, co ukazuje poniższe wideo.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) bije na alarm. Zaznaczono, że nie należy myć surowego mięsa przed obróbką. Przenoszenie bakterii m.in. na suszarkę do naczyń czy deski do krojenia może powodować późniejsze zatrucia pokarmowe.

A przecież smażenie, gotowanie lub pieczenie kurczaka zabija wszystkie bakterie, które się na nim znajdują. Wodę należy zatem wykorzystywać wyłącznie do mycia rąk po kontakcie z surowym mięsem. Koniecznie musi być to ciepła woda, a poza tym w ruch powinno iść mydło.

Choroba białych włókien atakuje

Pozostając przy wątku kurczaka, warto zwrócić uwagę na inny problem. Chodzi o chorobę białych włókien. Stowarzyszenie Otwarte Klatki donosiło ostatnio, że w 99,1 proc. piersi z kurczaka sprzedawanych pod marką własną badanych supermarketów wyryto ślady takiego schorzenia.

Ta choroba sprawia, że mięso ma niższą jakość pod kątem wartości odżywczych, walorów estetycznych, ale i smakowych. Konsystencja takiego mięsa jest bardziej miękka. Ma ono mniejszą zdolność zatrzymywania wody, co wpływa na zdolność pobierania wszelkich marynat w trakcie gotowania (więcej przeczytasz tutaj >>>).

Zobacz także: Weekend w Pradze. Ile trzeba wydać na obiad?
Autor: MDO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nadodrzańska Straż Graniczna podsumowuje 2024 r. Zatrzymano ponad 5 tys. osób
Coming out byłego działacza "Solidarności". Prowadził kultową wypożyczalnię
Podróżujesz metrem? Weekendowe zmiany dla mieszkańców stolicy
Gdzie na ferie zimowe? Polacy mają swoje typy. Nie straszny im nawet brak śniegu
Jurek Owsiak pokazał specjalny list. "Prosto z Japonii"
Poseł Łukasz Mejza usłyszał 11 zarzutów. Nie przyznaje się do winy
Dramatyczne chwile w samolocie nad Waszyngtonem. Taki film zobaczyli pasażerowie
17-latek pokazał zdjęcie z samolotu. Wkrótce doszło do tragedii
Ksiądz zaatakował psa. Jest śledztwo. "Czynności pod kątem znęcania"
To możesz umyć w zmywarce. Nie każdy o tym wie
Kibice skoków ukarani za popis na Kasprowym Wierchu. Wśród nich strażacy OSP
32-latka przyszła na rozprawę kompletnie pijana. Sędzia wezwał policja
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić