Nadwaga i otyłość
Spożywanie dużej ilości cukru może powodować, że przybieramy na wadze. Cukier znajduje się nie tylko w ciastkach, czekoladzie, i posłodzonej przez nas kawie lub herbacie. Występuje on także w artykułach takich jak: woda smakowa, gotowe sosy i kostki rosołowe. Zawierać mogą go też produkty oznaczone napisem ”light”. W przypadku tych dietetycznych artykułów, tłuszcz zastąpiony jest właśnie cukrem.
Osłabienie i insulinooporność
Przez jedzenie produkować, które zawierają cukry proste, następuję wzrost stężenia glukozy we krwi. W tej sytuacji trzustka musi produkować więcej insuliny, by wyrównać poziom glukozy. Po zjedzeniu czegoś słodkiego czujemy przypływ energii, ale i szybki jej spadek. Efektem tego jest zmęczenie i osłabienie. Jedzenie dużej ilości cukrów może skończyć się insulinoopornością.
Częste infekcje
Cukier zmniejsza naszą odporność i spożywany w nadmiarze może prowadzić do różnych infekcji. Poza tym wyniszcza białe krwinki, które zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze. Cukrowa dieta prowadzi niekiedy do kandydozy – choroby grzybiczej. Rozwija się ona przez zbytnie namnożenie się drożdżaków Candida. Efekty kandydozy są widoczne na paznokciach, błonach śluzowych i skórze.
Niepokój lub depresja
Zbyt duża ilości cukru może mieć związek z naszą kondycją psychiczną i emocjonalną. Przygnębienie, huśtawki nastrojów, lęki i ogólne złe samopoczucie może być efektem dużego wahania poziomu glukozy we krwi.
Czytaj też: Oczyści jelita ze złogów. Działa jak miotełka
Problemy ze skórą
Słodkie przekąski w naszym jadłospisie mogą potęgować stany zapalne skóry, takie jak trądzik różowaty, przesuszenie lub nadmierny łojotok.
Problemy z sercem i trzustką
Spożywanie słodkich produktów w nadmiarze ma też związek z kondycją naszego serca i trzustki. Może powodować niewydolność krążenia, a rozwinięta insulinooporność, to prosta droga do rozwoju cukrzycy, otyłości brzusznej czy innych chorób metabolicznych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.