Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Powoli wyniszcza całe ciało. To znak, że jesz go za dużo

84

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że w ich jadłospisie znajduje się za dużo cukru. Niestety, mimo że próbujemy go ograniczyć, pojawia się on praktycznie w każdym produkcie. Zobacz, co dzieje się z twoim organizmem gdy spożywasz do w nadmiarze.

Powoli wyniszcza całe ciało. To znak, że jesz go za dużo
(Getty Images)

Nadwaga i otyłość

Spożywanie dużej ilości cukru może powodować, że przybieramy na wadze. Cukier znajduje się nie tylko w ciastkach, czekoladzie, i posłodzonej przez nas kawie lub herbacie. Występuje on także w artykułach takich jak: woda smakowa, gotowe sosy i kostki rosołowe. Zawierać mogą go też produkty oznaczone napisem ”light”. W przypadku tych dietetycznych artykułów, tłuszcz zastąpiony jest właśnie cukrem.

Osłabienie i insulinooporność

Przez jedzenie produkować, które zawierają cukry proste, następuję wzrost stężenia glukozy we krwi. W tej sytuacji trzustka musi produkować więcej insuliny, by wyrównać poziom glukozy. Po zjedzeniu czegoś słodkiego czujemy przypływ energii, ale i szybki jej spadek. Efektem tego jest zmęczenie i osłabienie. Jedzenie dużej ilości cukrów może skończyć się insulinoopornością.

Częste infekcje

Cukier zmniejsza naszą odporność i spożywany w nadmiarze może prowadzić do różnych infekcji. Poza tym wyniszcza białe krwinki, które zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze. Cukrowa dieta prowadzi niekiedy do kandydozy – choroby grzybiczej. Rozwija się ona przez zbytnie namnożenie się drożdżaków Candida. Efekty kandydozy są widoczne na paznokciach, błonach śluzowych i skórze.

Niepokój lub depresja

Zbyt duża ilości cukru może mieć związek z naszą kondycją psychiczną i emocjonalną. Przygnębienie, huśtawki nastrojów, lęki i ogólne złe samopoczucie może być efektem dużego wahania poziomu glukozy we krwi.

Problemy ze skórą

Słodkie przekąski w naszym jadłospisie mogą potęgować stany zapalne skóry, takie jak trądzik różowaty, przesuszenie lub nadmierny łojotok.

Problemy z sercem i trzustką

Spożywanie słodkich produktów w nadmiarze ma też związek z kondycją naszego serca i trzustki. Może powodować niewydolność krążenia, a rozwinięta insulinooporność, to prosta droga do rozwoju cukrzycy, otyłości brzusznej czy innych chorób metabolicznych.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić