Szklanka soku z porzeczek
Szklana soku porzeczkowego dziennie to naturalny zastrzyk witaminy C. Jak wiadomo, witamina ta działa korzystnie na nasz układ odpornościowy, wspomaga obniżanie gorączki i dodaje energii.
Sok ten jest bogaty w żelazo, poprawia koncentrację i wzmacnia serce. Do tego przyda się podczas leczenia chorób górnych dróg oddechowych. Łagodzi kaszel, stan zapalny i hamuje bakterie.
Pij, gdy dopadnie cię zgaga oraz inne problemy trawienne. Co ważne, to cenny składnik, który chroni przed rozwojem kamicy nerek. Sok porzeczkowy włącz do diety, gdy masz problemy ze stawami, takie jak artretyzm czy reumatyzm.
Czytaj też: Pij dwa razy dziennie. Kilogramy zaczną spadać
Sok z porzeczek
Najlepszym wyborem będzie sok domowej roboty. Przygotujesz go ze świeżych porzeczek i innych naturalnych składników. Gdy zdecydujesz się na zakup soku w supermarkecie, uważnie czytaj etykiety. Unikaj dodatków takich jak syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, karmel, konserwanty i sztuczne barwniki.
Porzeczkę zbiera się w sierpniu, pod koniec lata. Dlatego to właśnie teraz najlepiej ją kupować. Oprócz soku z porzeczki przygotujesz konfiturę, dżem marmoladę, nalewkę, a nawet ocet owocowy.
Czytaj też: Oczyszcza organizm z toksyn
Sok porzeczkowy obfituje w wapń, potas, cynk, fosfor, witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy i kwasy organiczne. Żeby w pełni skorzystać z walorów zdrowotnych soku z porzeczki, należy pić go regularnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.