Czarne kropki na makaronie
Obecność czarnych kropek na świeżo ugotowanym makaronie może wzbudzić obrzydzenie. Wiele osób ma ochotę od razu wyrzucić taki produkt. Jak się jednak okazuje kropki na makaronie, nazywane także pstrocinami, często występują w nim naturalnie. Jest to efekt przemiału ziaren pszenicy, które przed zmieleniem nie zostały dokładnie oczyszczone.
Zawartość pstrocin w makaronie nie oznacza, że nie powinniśmy go jeść. Wbrew obawom większość ludzi, nie zatrujemy się nim. Jednak czarne kropki mogą świadczyć o jego słabszej jakości.
Czy makaron jest zdrowy?
Być może dla wybrednych konsumentów czarne kropeczki na kluskach nie wyglądają zbyt apetycznie, ale to w żadnym wypadku nie wpływa na ich walory smakowe.
Jeżeli chcemy zjeść dobrej jakości makaron, powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, czy w opakowaniu nie ma pokruszonych kawałków i uważnie przeczytać jego skład. Jeżeli lubimy makaron al dente, to najlepiej wybrać ten wyprodukowany z mąki durum. Z kolei najzdrowszym wyborem będzie wybór makaronu bezglutenowego lub pełnoziarnistego zamiast makaronu jajecznego pszennego.
Jak gotować makaron?
Czas gotowania również jest niezwykle ważny nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne.
Najzdrowszy jest makaron al dente, czyli lekko twardawy, jest też najbardziej dietetyczny.
Dodawanie oleju czy oliwy do gotowania makaronu nie sprawi, że będzie się on mniej kleił - jest to mit, który skutkuje zwiększona kalorycznością potrawy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.