Kminek to roślina dwuletnia, która w pierwszym roku tworzy rozetę liściową, a w drugim wypuszcza pędy kwiatowe. Drobne białe lub różowe kwiatki kminku są skupione w baldachowych kwiatostanach. Owocami kminku są brązowe rozłupki, które świetnie sprawdzają się w kuchni jako np. dodatek do sałatki z buraków, twarogu lub kapusty kiszonej.
Z nasion kminku można także przyrządzić leczniczy napar. Wystarczy łyżeczkę suszonych rozłupek kminku zalać wrzącą wodą i odczekać 15 minut. Tak przygotowany eliksir zaleca się pić 2-3 razy dziennie, żeby wykorzystać w pełni jego walory zdrowotne.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kminek posiada właściwości rozkurczowe i pomaga pozbyć się wzdęć. Ta roślina zawiera też olejek eteryczny, dzięki czemu jest skuteczną bronią przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym.
Ponadto kminek posiada sole mineralne, flawonoidy, żywice, kwasy organiczne, garbniki, kumaryny i kwasy organiczne, np. kwas kawowy, które dbają o prawidłowe trawienie. Ta przyprawa działa również moczopędnie, wykrztuśnie, spazmolitycznie na mięśnie gładkie układu pokarmowego, zwiększa produkcję soku żołądkowego i żółci.
Kolejną zaletą kminku jest pozytywny wpływ na proces przemiany materii i metabolizm naszego organizmu. Spożywanie nasion kminku przynajmniej raz na dobę pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ ta roślina stymuluje działanie enzymów żołądkowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.