Mango to doskonale znany przez większość mieszkańców kraju nad Wisłą egzotyczny owoc, który można rozpoznać po pomarańczowo-żółtym kolorze, intensywnym zapachu i soczystym miąższu o słodkim i lekko kwaśnym smaku. Doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do deserów, domowych wypieków, koktajli, sałatek owocowych czy pieczonego mięsa. Poza walorami smakowymi posiada również prozdrowotne właściwości, które zawdzięcza zawartości wielu cennych składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mango zawiera m.in.: witaminę A, C i E, witaminy z grupy B, miedź, żelazo, magnez, potas, błonnik, polifenole oraz luteinę i zeaksantynę. Wyniki najnowszych badań opublikowanych na łamach czasopisma "Molecular Nutrition & Food Research" potwierdziły, że doskonale radzi sobie z zapaleniem jelit i pomaga pozbyć się uciążliwych zaparć. Zdaniem naukowców pod tym względem jest o wiele skuteczniejsze niż inne produkty bogate w błonnik pokarmowy.
W eksperymencie przeprowadzonym przez badaczy z Texas A & M University, który trwał miesiąc, wzięło udział 36 pacjentów borykających się z przewlekłymi zaparciami. Połowa uczestników każdego dnia spożywała 300 g mango, natomiast pozostałe osoby codziennie otrzymywały suplementy o takiej samej zawartości błonnika. Wszyscy, którzy uczestniczyli w badaniu, przestrzegali zasad zróżnicowanej diety. Po jego zakończeniu, u osób jedzących regularnie mango naukowcy zaobserwowali znaczną poprawę kondycji układu pokarmowego.
Jak się okazało, ten egzotyczny owoc skuteczniej radzi sobie z zaparciami, w porównaniu z suplementami mających w swoim składzie błonnik pokarmowy. Prof. Susanne Mertens-Talcott będąca jedną z autorek badań stwierdziła, że wprawdzie środki o działaniu przeczyszczającym i suplementy błonnikowe są w stanie zredukować objawy zaparcia, ale mango dodatkowo zmniejsza stany zapalne jelit i inne tego typu dolegliwości.