Właściwości żelaza
Żelazo jest mikroelementem niezbędnym do produkcji kluczowych enzymów, takich jak m.in. hemoglobina. Znajdziemy je przede wszystkim w chudej wołowinie, indyku, wątróbce, sardynkach, fasoli, żółtku jaj czy świeżych zielonych warzywach. Jednak niezdrowe nawyki żywieniowe, związane z nadmiernym jego spożyciem, odgrywają bardzo dużą rolę w rozwoju cukrzycy typu drugiego.
Żelazo dostarczane z mięsem łatwiej się wchłania i charakteryzuje się wyższą biodostępnością w porównaniu do żelaza dostarczanego z produktami roślinnymi. Za magazynowanie żelaza odpowiadają ferrytyny. Są to białka, których stężenie we krwi daje informacje na temat ilości żelaza w organizmie. Ich poziom to podstawowe badanie wykonywane w celu określenia niedoborów żelaza.
Wysoki poziom żelaza zwiększa ryzyko cukrzycy
Nadmiar żelaza w organizmie przyczynia się do uwalniania wolnych rodników, które uszkadzają komórki beta trzustki, powodując zaburzenia produkcji insuliny. Zmniejsza się także wrażliwość tkanek obwodowych na działanie insuliny - dochodzi do tak zwanej insulinooporności. Norma żelaza dla kobiet wynosi 37-14 5mg/dl a dla mężczyzn 50-158 mg/dl.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii dowodzą, że niski poziom żelaza chroni przed wystąpieniem cukrzycy typu drugiego. W badaniu prowadzono analizę na podstawie wyników badań poziomu cukru we krwi. Co ciekawe, u mężczyzn występuje o 61 proc. większa zdolność do akumulacji żelaza i prawie 50 proc. większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu drugiego w porównaniu do kobiet.
Związek między ilością żelaza w organizmie i nieprawidłową gospodarką węglowodanową był znacznie silniej wyrażony u osób ze stanem przedcukrzycowym - jego nadmiar zaburza prawidłowy metabolizm glukozy.
Żelazo do tej pory było prawdopodobnie najmniej branym pod uwagę związkiem, który mógłby przyczyniać się do rozwoju cukrzycy. Nowe badania pomogą podjąć pracę nad nowymi metodami terapeutycznymi" - twierdzą lekarze.
Produkty bogate w żelazo
Produktami spożywczymi z największą ilością żelaza są:
- wątroba zarówno wołowa, wieprzowa, jak i drobiowa. Mięso to ma ok. 20 mg żelaza w 100 g
- żółtka jaj - największą zawartość mają w jaja indycze (4 mg/ 100 g) oraz gęsie (ok. 3.8 mg/100 g). Jajko kurze dostarcza ok. 2 mg/100 g
- kakao - w 100 g znajduje się 10 mg żelaza
- morele (6 mg/100 g) i śliwki (3 mg/100 g) suszone, jagody oraz jabłka (ok. 2-3 mg/100 g)
Żadnego z wyżej wymienionych produktów nie powinno się jeść w nadmiarze.
Zobacz też:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl