Unikaj jak ognia. Oto produkty, które zwiększają ryzyko raka jelita grubego
Najlepiej jeśli ograniczysz lub całkowicie zrezygnujesz z alkoholu. Naukowcy ostrzegają, że nawet kieliszek wina dziennie zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu o ok. 10 proc. Co ciekawe, jeśli chodzi o jelita, to najbardziej toksycznym alkoholem dla tego narządu jest piwo. Wyniki badań na ten temat naukowców z Danii, Francji, Grecji i Niemczech zostały opublikowane na łamach "International Journal of Cancer".
Zobacz także: 5 najczęściej ignorowanych objawów raka
W tym samym czasopiśmie medycznym możemy przeczytać, że kolejnym produktem, który powinien znaleźć się na czarnej liście jest czerwone mięso – wołowina lub wieprzowina. Naukowcy z Wielkiej Brytanii ostrzegają, by ograniczyć je do minimum. Mięso to jest długo trawione, w dodatku po obróbce w wysokich temperaturach (smażenie, pieczenie) uwalniane są substancje mogące zwiększać ryzyko rozwoju nowotworu.
Zobacz także: Najgorsza herbata. Może uszkodzić jelita i mózg
Zrezygnować należy również z żywności przetworzonej. Produkty typu fast food zawierają nie tylko sztuczne konserwanty, polepszacze smaku i barwniki, ale też ogromne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Naukowcy z Edinburgh University's School of Molecular udowodnili, że regularne spożywanie frytek, hot dogów czy hamburgerów, pobudza rozwój komórek rakowych w organizmie. Badanie zostało opublikowane w "European Journal of Cancer Prevention".
Zobacz także: W jelitach działa jak miotła. Warto pić
Ci sami naukowcy udowodnili, że ryzyko raka jelita grubego zwiększa również spożywanie jedzenia naszpikowane cukrem i jego pochodnymi. Gdy spożywany cukier, poziom glukozy w naszej krwi wzrasta, uwalnia się insulina oraz związek IGF. To wybuchowa mieszanka, która również stymuluje metabolizm komórek nowotworowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.