Raport o toksyczności warzyw
EWG czyli amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia, co roku przygotowuje raport o działaniu produktów spożywczych dostępnych w sklepach na nasze zdrowie. Tym razem eksperci skupili się na owocach i warzywach.
Produkty zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. Z tej listy została wyłoniona tzw. parszywa dwunastka i zdrowa piętnastka owoców oraz warzyw – tych krajowych, jak również importowanych.
Na pierwszym miejscy znalazły się truskawki, jako produkt najbardziej zanieczyszczony pestycydami, a przez to szkodliwy dla naszego zdrowia. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.
Parszywa dwunastka
Lista owoców i warzyw, które według raportu EWG są najbardziej szkodliwe:
- truskawki,
- szpinak,
- nektarynki,
- jabłka,
- brzoskwinie,
- gruszki,
- wiśnie,
- winogrona,
- seler naciowy,
- pomidory,
- papryka słodka,
- ziemniaki.
Zdrowa piętnastka
Lista warzyw i owoców, które przez EWG zostały uznane za najmniej toksyczne:
- słodka kukurydza (ekologiczna),
- awokado,
- ananas,
- kapusta,
- cebula,
- groszek,
- papaja,
- szparagi,
- mango,
- bakłażan,
- melon spadziowy,
- kiwi,
- kantalupa (odmiana melona cukrowego),
- kalafior,
- grejpfrut.
"Zawsze warto jeść owoce i warzywa, ale najlepiej wybierać te organiczne. Jeśli nie możemy kupić ekologicznych produktów, wybierajmy w supermarketach te uprawiane konwencjonalnie, które cechują się najniższą zawartością pestycydów" - podsumowuje Sonya Linder, analityk EWG.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl