Rybi kolagen
Największe ilości kolagenu znajdują się przede wszystkim w tych częściach ryb, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza – w skórze i łuskach. To dlatego warto regularnie przygotowywać zupę rybną, która szybko uzupełni ewentualne niedobory kolagenu w naszym organizmie.
Czytaj też: Najgorsza ryba na rynku
Kolagen rybi jest również dostępny w postaci tabletek, proszku lub płynu. Znajdziemy go zarówno w aptekach, jak i sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętaj jednak, by przy zakupie suplementów, zwrócić uwagę na ich skład.
Wybieraj takie, które nie zawierają dodatku cukru, wypełniaczy czy sztucznych konserwantów.
Czytaj też: Zjedz na kolację. Wyśpisz się jak dziecko
Spożywanie kolagenu
Regularnie spożywany kolagen sprawi, że skóra stanie się gładka, włosy lśniące a paznokcie mocne. Wzmocni stawy i kości, a także zadba o zdrowie oczu. Badania opublikowane w "Open Nutraceuticals Journal" potwierdzają, że ryby kolagen nie tylko nawilża skórę, ale także chroni ją przed powstawaniem głębokich zmarszczek.
Dodatkowo niweluje stany zapalne, a także przyspiesza gojenie się blizn i ran.
Dzięki temu, że kolagen składa się w 97. proc. z białka, zalecany jest też przy intensywnych treningach, gdyż pozwoli szybciej zregenerować siły, co łączy się z możliwością kontrolowania wagi. Kanadyjscy naukowcy dowiedli również, że działa antybakteryjnie, hamuje rozwój gronkowca. To groźna bakteria, która nieleczona może doprowadzić nawet do zgonu.
Czytaj też: Wyklucz z diety, jeśli jesteś chory
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl