Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Najgorsza ryba na rynku. Naszpikowana hormonami, antybiotykami i rakotwórczą rtęcią

216

Panga jest bardzo popularną rybą. Zapewne dlatego, że niewiele kosztuje i ma łagodny smak. Niestety jest to jedna z najgorszych dla zdrowia ryb, które spożywamy. Szkodzi szczególnie najmłodszym konsumentom. Sprawdź, dlaczego nie powinieneś jeść pangi, a tym bardziej podawać jej dzieciom.

Szkodliwa panga. Unikaj jej
Szkodliwa panga. Unikaj jej (Getty Images)

Szkodliwa panga

Naturalnym środowiskiem pangi jest azjatycka rzeka Mekong, jednak ryba, którą kupujemy w sklepie, w większości przypadków pochodzi ze sztucznych hodowli. Panga nie posiada charakterystycznego zapachu i ma neutralny smak, dlatego często jest podawana dzieciom, które niechętnie patrzą na obiad z rybą w roli głównej.

Nie jest to jednak dobry wybór ze względu na warunki, w jakich ta ryba jest hodowana. Panga najczęściej pływa w niewielkim basenie razem z ogromną liczbą innych ryb. Powoduje to, że te zbiorniki wodne są pełne zanieczyszczeń, a pangi nie mają korzystnych warunków, żeby się naturalnie rozwijać. Żeby sztucznie pobudzić tarło oraz podtrzymać dobrą kondycję dorosłych ryb, stosuje się hormony i antybiotyki.

Nie wszystkie pangi pływają w sztucznych basenach. Wiele z nich hoduje się w znacznie gorszych warunkach – są zamykane w klatkach, gdzie jeszcze trudniej jest im się poruszać. Żeby ryby jak najszybciej urosły i nadawały się do sprzedaży i spożycia, są karmione paszami z wysoką zawartością sztucznych środków chemicznych.

Woda, w której hodowana jest panga, zawiera znaczne ilości szkodliwych substancji np. rakotwórczą rtęć. Poza tym w mięsie ryby mogą znajdować się również pasożyty niewidoczne gołym okiem. Dodatkowo nasz przyszły obiad szpikuje się substancjami wiążącymi wodę, przez co filety pangi są cięższe i sprawiają wrażenie soczystych i jędrnych.

Wszystkie wyżej wymienione czynniki powodują, że w mięsie pangi próżno szukać jakichkolwiek odżywczych składników. Oczywiście znajdziemy w niej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę B12, ale są to raczej znikome ilości w porównaniu z innymi rybami.

Jeśli mamy ochotę zjeść rybę bogatą w zdrowe składniki, to raczej nie powinniśmy sięgać po pangę. Szczególnie jeśli chcemy przyrządzić rybną potrawę dla naszych pociech.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić