Kardiolodzy od lat apelują, by ograniczyć spożywanie soli w diecie. Niestety, jest ona ukryta w wielu produktach, m.in. w kostkach rosołowych, które dodajemy do zup i sosów w celu podniesienia walorów smakowych potraw. W składzie wielu z nich znajdziemy również glutaminian sodu, który dodatkowo zwiększa apetyt.
Uważać należy również na gotowe sosy i zupy. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na ich skład, a zwłaszcza zawartość soli, cukru i konserwantów. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie potrawy samodzielnie. Wówczas będziesz mieć pewność, że będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
W diecie powinniśmy ograniczyć również spożywanie czerwonego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych. Suszona wołowina, parówki, kiełbaski bardzo często są naszpikowane nie tylko chemicznymi dodatkami, ale i solą. Niewskazane są również wysokoprzetworzone przekąski smażone na głębokim tłuszczu. Znajdziemy w nich konserwanty, sztuczne barwniki, sól, cukier, polepszacze smaku, a także węglowodany rafinowane i tłuszcze trans. Regularne spożywanie takich produktów zapycha tętnice i zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób, w tym miażdżycy.
Ograniczyć warto również dodawanie do kawy gotowej śmietanki. W jej składzie znajdziemy nie tylko szkodliwe dla serca tłuszcze trans, ale i konserwanty. Niewskazane jest również regularne sięganie po napoje kawowe. Chociaż są smaczne, to z zawierają duże ilości cukru. Bardzo często podawane są z dodatkiem słodkiego syropu i bitej śmietany, a to sprawia, że stają się prawdziwą bombą kaloryczną.
Co ciekawe sól ukryta jest również w produktach, które na pozór wydają się bardzo zdrowe. Możemy ją znaleźć m.in. w wędzonych rybach, mrożonych warzywach i gotowych kanapkach.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.