Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najgorsze dla stawów. Unikaj jak ognia

7

Ból stawów to przypadłość, która potrafi mocno utrudnić normalne funkcjonowanie. Żeby uniknąć tej uciążliwej dolegliwości, powinniśmy przede wszystkim zadbać o zdrową dietę. Jakich produktów nie należy spożywać, mając problemy ze stawami?

Najgorsze dla stawów. Unikaj jak ognia
Sól, cukier czy biała mąka to produkty, które szkodzą stawom (Getty Images, krisanapong detraphiphat)

Alkohol

Alkohol wyniszcza wątrobę, serce i mózg, odwadnia nasz organizm, podnosi ryzyko zachorowania na dnę moczanową i może zaostrzać symptomy tej choroby. Do objawów dny moczanowej możemy zaliczyć gorączkę, ostry ból stawów i ich zniekształcenie.

Sól

Zbyt duża ilość soli w codziennym jadłospisie podnosi ciśnienie krwi, powoduje zatrzymywanie się wody w organizmie i potęguje objawy stanu zapalnego stawów. Osoby chore na artretyzm powinny do minimum ograniczyć dodawanie soli do ulubionych dań, a także wykluczyć ze swojego menu fast foody i żywność wysokoprzetworzoną.

Cukier

Regularnie spożywanie produktów bogatych w cukier przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych, które powodują silne dolegliwości bólowe i przyspieszają proces starzenia się organizmu. Dlatego, jeżeli mamy nieodpartą chęć na zjedzenie czegoś słodkiego, najlepiej sięgnąć po owoce zawierające błonnik i antyoksydanty lub miód naturalnego pochodzenia. W trosce o dobrą kondycję naszych stawów, powinniśmy w szczególności unikać żywności zawierającej syrop kukurydziany, rafinowany cukier i sztuczną substancję słodząca o nazwie aspartam (E951).

Biała mąka

Żywność wyprodukowana z białej mąki ma wysoki indeks glikemiczny. Przyczynia się do wzrostu stężenia cukru w krwiobiegu i może zaogniać objawy dolegliwości związanych ze stawami. Żeby uniknąć niepożądanych konsekwencji, wybierajmy produkty pełnoziarniste.

Produkty mleczne

W niektórych przypadkach białko, które znajdziemy w produktach mlecznych, może podrażniać tkanki wokół stawów. Dlatego pacjentom z zapaleniem stawów poleca się jedzenie innych produktów bogatych w białko. Są to m.in. szpinak, tofu, masło orzechowe soczewica, fasola i komosa ryżowa.

Tłuszcze nasycone

Tego rodzaju tłuszcze wpływają niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także na kondycję naszych stawów. Wyniki licznych badań naukowych potwierdzają, że wykluczenie z diety smażonych potraw, pełnotłustego nabiału i czerwonego mięsa zmniejsza ryzyko powstawania stanów zapalnych w organizmie.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Obejrzyj także: Kwiaty wykorzystywane w kosmetyce
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić