Najbardziej zanieczyszczone owoce
W czołówce rankingu znajdują się ukochane przez Polaków jabłka. W tym cennym źródle błonnika eksperci znaleźli w nich aż 45 różnych pestycydów. Na liście znalazły się również bogate witaminę C truskawki. Naukowcy z EWG podkreślają, że najwięcej pestycydów, bo aż 40, znaleźli w truskawkach pakowanych w foliowe opakowania, które można kupić w supermarkecie.
Na czarnej liście znalazły się również brzoskwinie. Naukowcy wyodrębnili w nich aż 60 różnych pestycydów. 50 toksycznych substancji znaleźli w winogronach i tyle samo w owocach jagodowych. Kto by się tego spodziewał, po borówkach czy jeżynach? W niechlubnym rankingu znalazły się również nektarynki, które zawierały w sobie 30 różnych
chemicznych substancji.
Pestycydy również w Polsce są stosowane na potęgę. Mają sprawić, że owoce będą szybciej dojrzewać, będą miały ładniejszy kolor i nie będą szybko się psuły. Rolnicy obawiają się też szkodników, które potrafią zniszczyć ich uprawy. Niestety, zwykłe mycie czy nawet obieranie ze skórki nie zawsze sprawi, że pozbędziemy się wszystkich szkodliwych chemikaliów.
Zobacz także: Modne warzywa i owoce. Znasz ich polskie nazwy?
Co zatem radzą specjaliści z Environmental Working Group? Przede wszystkim, żeby kupować owoce z upraw ekologicznych, to jedyna i najlepsza gwarancja tego, że nasze zdrowe przysmaki nie będą naszpikowane chemią.
Warto wybierać też sprawdzonych sprzedawców, a owoce kupować wtedy, kiedy jest na nie sezon. Co ciekawe, najmniej pestycydów naukowcy odkryli w owocach mrożonych, to również może być zdrowsza alternatywa.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.