Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Najgorsze owoce. Podnoszą trójglicerydy, przyczyniają się do miażdżycy

233

Chociaż powinny mieć stałe miejsce w naszym codziennym jadłospisie, to warto pamiętać, że mowa o owocach świeżych, a nie suszonych, smażonych, czy zalanych słodkim syropem. Te ostatnie to prawdziwa bomba kaloryczna, a jedzone regularnie mogą zwiększać ryzyko wielu groźnych chorób.

Najgorsze owoce. Podnoszą trójglicerydy, przyczyniają się do miażdżycy
Owoce w syropie są naszpikowane cukrem (Licencjodawca, Photographer: Andrew Vodolazhsky)

Owoce to cenne źródło antyoksydantów. Związki te chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą powodować uszkodzenia w strukturze DNA, co zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

W owocach znajdziemy też cenny błonnik, który w naszych jelitach działa jak miotełka, pomagając pozbyć się z nich zalegających złogów resztek pokarmowych. Błonnik chroni jelita przed rozwojem raka, ale również pomaga przy zaparciach i jest wskazany dla osób będących na diecie odchudzającej. Witamina A, C, E, witaminy z grupy B, potas – te związki również znajdziemy w owocach.

W związku z tym, że znajdziemy w nich cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza, owoce mogą pomóc nam zaspokoić ochotę na słodycze, gdyż są znacznie zdrowszą alternatywą dla batoników, ciastek czy lodów. Należy jednak pamiętać, że cenne właściwości prozdrowotne dostarczą nam przede wszystkim świeże owoce. A co z tak chętnie kupowanymi przez Polaków owocami w syropie? Niestety, eksperci nie mają dobrych wieści.

W takim produkcie znajdziemy nie tylko owoce, ale i wiele dodatkowych składników, które zwiększają jego kaloryczność. Owoce w syropie to bogactwo dodanego cukru oraz syropu glukozowo-fruktozowego, dlatego podnoszą poziom złego cholesterolu w organizmie i trójglicerydów we krwi. Producenci często dodają do nich chemiczne konserwanty, sztuczne barwniki czy polepszacze smaku. To wszystko sprawia, że jedzone regularnie sieją spustoszenie w naszym organizmie.

Zwiększają ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, a także zawału serca czy udaru mózgu. Owoce w syropie mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny znaleźć się w diecie diabetyków czy osób z insulinoopornością.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić