Sól wpływa na koncentrację
Według danych WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) przeciętny człowiek spożywa dziennie nawet 3 razy więcej soli, niż jest to zalecane. I chociaż sód zawarty w soli jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu, jej nadmiar upośledza funkcje poznawcze. Sprawia też, że mamy problemy z koncentracją i skupieniem się na danej rzeczy.
Rada dla maturzystów: W czasie nauki zrezygnujcie ze słonych przekąsek, a także innych bogatych w sól produktów, np. wędlin, konserw i produktów wędzonych. Na biurku zamiast paczki słonych paluszków postawcie miseczkę z różnymi orzechami. Zawarte w nich kwasy omega-3 pozytywnie wpłyną na działanie waszego mózgu.
Słodkie jogurty i słodzone napoje
Kolejną pułapką są produkty słodzone syropem glukozowo-fruktozowym. Należą do nich słodkie jogurty, dżemy, słodkie napoje gazowane, a nawet wędliny i konserwy.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego wykazali, że nadmiar syropu glukozowo-fruktozowego w diecie upośledza pamięć i koncentrację. W eksperymencie nauczyli szczury przechodzić przez labirynt. Te, które dostawały wodę dosładzaną syropem, średnio dwa razy dłużej szukały wyjścia z labiryntu.
Czytaj etykiety. Zamiast słodzonych owocowych jogurtów wybieraj naturalne. Unikaj też słodzonych napojów i przetworzonych produktów.
Słodkie przekąski
Podczas nauki często sięgamy po słodkie przekąski. Ciastka, batoniki, gotowe drożdżówki i inne wyroby cukiernicze, ratują nas, gdy nie mamy czasu na gotowanie. Nieświadomie dostarczamy do naszego organizmu tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze nienasycone. Z badań wynika, że związki te upośledzają pamięć.
Również dieta bogata w tłuszcze nasycone wpływa na pracę mózgu w obszarach odpowiedzialnych za systemy motywacji i nagrody.
Unikaj przetworzonej żywności. Na przekąskę w trakcie nauki przygotuj sobie świeże owoce, warzywa oraz orzechy. Wybieraj także produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziesz je w tłustych rybach morskich, oliwie z oliwek i orzechach.
Niektóre gatunki ryb
Spożywanie ryb ma wiele zalet, ale trzeba uważać na to, jakie gatunki ryb wybieramy. Należy uważać na hodowlaną pangę, której mięso nie dostarcza żadnych wartości odżywczych. Również spożywanie niektórych ryb drapieżnych może być niewskazane. Tuńczyk, miecznik i rekin mają skłonność do kumulowania rtęci.
Według badań osoby, które spożywają te ryby częściej niż trzy razy w tygodniu, mają większe ryzyko powstawania zaburzeń poznawczych. Zamiast tuńczyka, wybierz łososia lub dorsza. Zawierają kwasy omega-3, które wspierają pracę mózgu. Całkowita rezygnacja ze spożycia ryb nie jest wskazana.
Fast food
Gotowe dania i fast foody to najgorszy pokarm nie tylko dla twojego mózgu, ale też dla całego organizmu. Zawierają wszystko, co najgorsze - tłuszcze trans, tłuszcze nasycone, cukier, sól, przetworzone mięso i całą masę konserwantów i sztucznych barwników.
Badania wykazały, że osoby, które minimum 5 razy w tygodniu jedzą produkty typu fast food, gorzej radzą sobie podczas testów sprawdzających umiejętności poznawcze. Częściej pojawiają się u nich spadki koncentracji, mają też obniżoną szybkość reakcji.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl