1. Przetworzona żywność i cukier
Chronicznie wysoki poziom cukru we krwi spowodowany spożywaniem niskobłonnikowej i wysoko przetworzonej żywności (biały chleb, wypieki, frytki i napoje słodzone) jest przyczyną wielu problemów ze zdrowiem seksualnym.
Wysokie spożycie cukru zwiększa ryzyko cukrzycy, co prowadzi do zaburzeń erekcji i stłumienia testosteronu. Niezdolność do uzyskania erekcji lub utrzymania erekcji wystarczającej do odbycia stosunku płciowego jest powszechna u mężczyzn z cukrzycą typu 2. Często jest to spowodowane długotrwale wysokim poziomem cukru we krwi, który uszkadza nerwy i naczynia krwionośne
Spożywanie dużej ilości przetworzonej żywności wywołuje również stany zapalne, które obniżają popęd płciowy - zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
2. Żywność panierowana (smażona na głębokim tłuszczu)
Smażone potrawy – nie tylko mięso, ale również warzywa, np. papryczki jalapeño nadziewane serem - są bogate w tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe trans, które zostały powiązane z chorobą wieńcową, cukrzycą i wysokim ciśnieniem krwi.
Wszystkie te choroby są związane z dysfunkcjami seksualnymi.
3. Alkohol
Chociaż niewielka ilość alkoholu może rozluźnić i wywołać ochotę na seks, badania wskazują, że nadmierne spożywanie alkoholu zmniejsza podniecenie seksualne i może utrudniać osiągnięcie orgazmu. Jedno z badań przeprowadzonych w 2018 r. w Archives of Sexual Behaviour wykazało, że kobiety po wypiciu alkoholu borykają się z mniejszym nawilżeniem pochwy.
4. Popcorn z mikrofali
Tłusta powłoka z wewnętrznej strony torebek z popcornem do podgrzewania w kuchence mikrofalowej jest wykonana ze związków perfluorowanych (PFC). To substancje chemiczne zaburzające hormony, które mogą obniżać poziom testosteronu.
Badania opublikowane w 2019 r. w Environmental Health Perspectives, w których przeanalizowano próbki krwi i nawyki żywieniowe dużej grupy osób, wykazały, że osoby, które codziennie jadły popcorn z mikrofali (przez rok) miały poziom substancji polifluoroalkilowych (PFAS), który był o 63 proc. wyższy niż średnia. Te wytworzone przez człowieka chemikalia były wcześniej znane jako wspomniane PFC.
5. Tłuste czerwone mięso
Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych pochodzących z czerwonego mięsa może powodować, że organizm wytwarza więcej lipoprotein o niskiej gęstości (cholesterolu LDL), co może zwiększać ryzyko chorób serca.
Tymczasem jedną z najczęstszych przyczyn zaburzeń erekcji jest miażdżyca tętnic (zwężenie naczyń krwionośnych). To, co może się stać z naczyniami zaopatrującymi w krew serce, z pewnością może się przytrafić tym, które zaopatrują narządy płciowe.
6. Wędliny
Wędliny są mięsem przetworzonym i wyjątkowo bogatym w sól. Mogą przyczyniać się do wysokiego ciśnienia krwi, co z kolei powoduje zaburzenia erekcji i obniżenie libido.
Nawet farmakologiczne leczenie nadciśnienia nie pomoże w tym zakresie. Niektóre leki stosowane w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi mogą nasilać zaburzenia erekcji.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.