Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najgorsze słodycze. Mają destrukcyjny wpływ na zdrowie

14

Każdy z nas lubi sięgnąć po słodką przekąskę. Warto jednak pamiętać, że regularne jedzenie niektórych słodyczy może mieć destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie. Dowiedz się, które z nich powinniśmy wykluczyć ze swojej diety lub ograniczyć i spożywanie do minimum.

Najgorsze słodycze. Mają destrukcyjny wpływ na zdrowie
Ciągutki, żelki i landrynki to jedne z najgorszych dla zdrowia słodyczy (ALLISON GINADAIO)

Ciągutki

Cukierki mleczne o ciągnącej konsystencji są bogate w cukier, konserwanty, tłuszcze trans i inne dodatki. Toffi, krówki, batoniki i irysy oblepiają nasze zęby, przez co pozostawiają w jamie ustnej substancje, które są pożywką dla drobnoustrojów powodujących próchnicę.

Guma do żucia

Kolejne słodycze, z których należy zrezygnować, jest guma do żucia. Znajdziemy w niej poliizobutylen wykorzystywany również do produkcji m.in. wykładzin, izolacji elektrycznych i rur. Poza tą szkodliwą substancją zawiera również cukier. Żując gumę, narażamy się rozwój próchnicy i zapewniamy niebezpiecznym bakteriom korzystne środowisko.

Żelki

Żelki są dostępne prawie we wszystkich kolorach i kształtach. Na półkach sklepowych znajdziemy żelki o słodkim i kwaśnym smaku, z nadzieniem, sokiem lub posypką. Niestety do uzyskania koloru, smaku i zapachu tych popularnych łakoci niezbędne są szkodliwe dla naszego organizmu sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty i syrop glukozowo-fruktozowy. Nadmiar tych składników zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, insulinooporności i może powodować nadpobudliwości u najmłodszych konsumentów.

Wafelki

Słodkie i chrupiące przekąski mają w swoim składzie tłuszcze trans. Regularne sięganie po przysmaki bogate w izomery trans podnosi stężenie cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu, zwiększając tym ryzyko miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nadwagi i otyłości.

Landrynki

Landrynki jak wiele innych słodyczy, zawierają znaczne ilości cukru, sztucznych substancji słodzących oraz innych niezdrowych dodatków. Wolno się rozpuszczają, przez co umożliwiają bakteriom przetwarzanie cukru w szkodliwe kwasy. Poza tym te twarde cukierki mogą uszkodzić dziąsła i zęby.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić