Ciągutki
Cukierki mleczne o ciągnącej konsystencji są bogate w cukier, konserwanty, tłuszcze trans i inne dodatki. Toffi, krówki, batoniki i irysy oblepiają nasze zęby, przez co pozostawiają w jamie ustnej substancje, które są pożywką dla drobnoustrojów powodujących próchnicę.
Guma do żucia
Kolejne słodycze, z których należy zrezygnować, jest guma do żucia. Znajdziemy w niej poliizobutylen wykorzystywany również do produkcji m.in. wykładzin, izolacji elektrycznych i rur. Poza tą szkodliwą substancją zawiera również cukier. Żując gumę, narażamy się rozwój próchnicy i zapewniamy niebezpiecznym bakteriom korzystne środowisko.
Żelki
Żelki są dostępne prawie we wszystkich kolorach i kształtach. Na półkach sklepowych znajdziemy żelki o słodkim i kwaśnym smaku, z nadzieniem, sokiem lub posypką. Niestety do uzyskania koloru, smaku i zapachu tych popularnych łakoci niezbędne są szkodliwe dla naszego organizmu sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty i syrop glukozowo-fruktozowy. Nadmiar tych składników zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, insulinooporności i może powodować nadpobudliwości u najmłodszych konsumentów.
Wafelki
Słodkie i chrupiące przekąski mają w swoim składzie tłuszcze trans. Regularne sięganie po przysmaki bogate w izomery trans podnosi stężenie cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu, zwiększając tym ryzyko miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nadwagi i otyłości.
Landrynki
Landrynki jak wiele innych słodyczy, zawierają znaczne ilości cukru, sztucznych substancji słodzących oraz innych niezdrowych dodatków. Wolno się rozpuszczają, przez co umożliwiają bakteriom przetwarzanie cukru w szkodliwe kwasy. Poza tym te twarde cukierki mogą uszkodzić dziąsła i zęby.