Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najgorsze śniadanie. Podnosi cukier, tuczy, a Polacy się zajadają

45

Nie bez powodu śniadanie bardzo często jest określane jako najważniejszy posiłek dnia. Jego pomijanie wpływa niekorzystnie zarówno na nasze samopoczucie, jak i na kondycję zdrowotną. Zanim jednak przygotujesz swój pierwszy posiłek, dowiedz się, czego unikać. Niestety, te dwa zdradliwe produkty są uwielbiane przez Polaków.

Najgorsze śniadanie. Podnosi cukier, tuczy, a Polacy się zajadają
Pieczywo tostowe to szkodliwy wybór - zwłaszcza na śniadanie (Licencjodawca, Petra Urbath / EyeEm)

Śniadanie powinno być tak skomponowane, żeby dodać nam energii niezbędnej do działania, pobudzić naszą koncentrację, poprawić samopoczucie o poranku, czyli generalnie zapewnić nam prawidłowe funkcjonowanie w ciągu dnia. Niestety, wielu Polaków, nie zdając sobie z konsekwencji zdrowotnych, pomija ten bardzo ważny posiłek. Inni zaś, przygotowując go, sięgają po produkty, których nie wolno jeść z rana.

Pieczywo tostowe

Tost na śniadanie? Wiele osób dokonuje takiego wyboru. Eksperci żywieniowi ostrzegają jednak przed rozpoczynaniem dnia od jedzenia białego pieczywa tostowego. Znajdziemy w nim związki chemiczne, mające na celu polepszenie zapachu, smaku i wyglądu produktu oraz przedłużenie jego daty przydatności do spożycia. Poza tym, tego rodzaju pieczywo bardzo często jest bogate w tłuszcze trans, cukier i puste kalorie. Sięgając po nie, narażamy się na rozwój nadwagi, otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie

Pieczywo tostowe wyprodukowane na bazie mąki pszennej nie przedstawia praktycznie żadnych właściwości odżywczych. Zjedzenie kilku takich tostów na śniadanie może wywołać uczucie senności i zmęczenia, a także sprawić, że szybko znowu zrobimy się głodni. Zdrowszym zamiennikiem wysokoprzetworzonego białego pieczywa jest produkt pełnoziarnisty, bogaty w błonnik pokarmowy oraz cenne witaminy i minerały.

Płatki śniadaniowe

Wielu Polaków w godzinach porannych sięga również po płatki śniadaniowe. Myślimy, że to lekki, a zarazem pożywny wybór. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że bardzo często ten pozornie zdrowy produkt zawiera znaczne ilości cukrów prostych, przez co na krótko pozostawia uczucie sytości i sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie przygotowanie śniadania składającego się z owsianki z dodatkiem orzechów, nasion i świeżych owoców.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić