Niedobór takich cennych związków mineralnych jak jod, selen, żelazo i cynk może wpływać niekorzystnie na pracę tarczycy. Niektóre produkty spożywcze również mogą zaburzać gospodarkę hormonalną organizmu. Należy pamiętać, że przy problemach z tarczycą czasem występują inne schorzenia, takie jak celiakia i insulinooporność. W tej sytuacji sposób odżywiania ma ogromne znaczenie. Wprawdzie odpowiednia dieta nie wyleczy chorej tarczycy, jednak może wpłynąć pozytywnie na przebieg terapii i przyszłe wyniki pacjenta. Jakich produktów powinniśmy unikać, chorując na tarczycę?
Zobacz także: Zaburza pracę tarczycy. Po zjedzeniu hormony szaleją
Masz problemy z tarczycą? Ten produkt jest stanowczo zakazany
Według niektórych opinii, nabiał powinien zniknąć z diety osób mających problem z gruczołem tarczycowym. Jak się okazuje, nie do końca tak jest. Produkty nabiałowe nie powinny być całkowicie wyeliminowane z jadłospisu, ponieważ są ważnym składnikiem zbilansowanej diety. Należy jednak pamiętać, że leki na tarczycę zażywa się na czczo, a nabiał może utrudniać ich przyswajanie. Dlatego jedząc pierwszy posiłek, trzeba go unikać.
Eksperci ostrzegają również przed nadmierną konsumpcją warzyw krzyżowych, ze względu na zawartość goitrogenów. Przy chorej tarczycy powinniśmy też uważać na soję i gluten. Wprowadzenie radykalnych zmian w codziennym jadłospisie powinno być jednak skonsultowane z lekarzem.
Osoby borykające się z chorą tarczycą zdecydowanie powinny zrezygnować z wysoko przetworzonych produktów i fast foodów. Substancje w nich obecne zaburzają prawidłowe działanie hormonów w naszym organizmie i odbijają się na kondycji całego ciała. Dlatego produkty takie jak pizza, nuggetsy, frytki, hamburgery, tortille czy kebaby powinny na stałe zniknąć z menu.
Jeśli będziemy mieć dietę pełną fast foodów i innych niezdrowych produktów, jeśli nie będziemy przykładać należytej wagi do tego, co jemy, to faktycznie będzie to miało wpływ na gospodarkę hormonalną - podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny Karolina Lubas z MajAcademy.
Tego rodzaju żywność szkodzi nie tylko tarczycy, ale także zaburza prawidłową pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i przyczynia się do rozwoju chorób nowotworowych.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.