Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najgorszy dodatek do chleba. Może prowadzić do miażdżycy i zawału

110

Na sklepowych półkach znajdziemy dwa rodzaje margaryn, miękkie i twarde. Te drugie nadają się tylko do pieczenia i nigdy nie powinny być wykorzystywane do smarowania chleba czy bułek. Dowiedz się, dlaczego lepiej zrezygnować z takiej margaryny podczas robienia kanapek.

Najgorszy dodatek do chleba. Może prowadzić do miażdżycy i zawału
Margaryna to najgorszy dodatek do chleba (Getty Images, Christian Carroll)

argaryna to popularny produkt spożywczy, który stanowi alternatywę dla masła. Znajdziemy w niej takie substancje jak tłuszcze roślinne, mleko, wodę, barwniki, ulepszacze smaku i lecytynę. Niektóre margaryny zawierają znaczne ilości kwasów tłuszczowych trans, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając jednocześnie stężenie dobrego cholesterolu HDL. Zaburzenie gospodarki lipidowej zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Ilość szkodliwych tłuszczów zawartych w margarynie jest uzależniona od procesu produkcyjnego.

W sklepach spożywczych możemy znaleźć margaryny miękkie i margaryny twarde. Margaryna miękką, najczęściej sprzedawana w plastikowych opakowaniach jest utwardzona metodą enzymatyczną, przez co ma niską zawartość tłuszczów trans. Z kolei przy produkcji margaryn twardych (w kostkach) wykorzystuje się proces uwodornienia olejów, co sprawia, że te produkty są bogate w te niebezpieczne kwasy tłuszczowe.

Z tego względu margaryna w kostce nie powinna być używana do smarowania pieczywa, a tylko i wyłącznie do pieczenia. Najlepiej wybierać produkty, które na mają opakowaniu informację dotyczącą obecności tłuszczów trans. Najzdrowsze margaryny to takie, które w 100 gramach swojej masy zawierają mniej niż 1 gram izomerów trans.

Warto również pamiętać, że margaryna jest produktem wysokokalorycznym, dlatego osoby borykające się nadwagą i otyłością powinny do minimum ograniczyć jej spożywanie. Jeśli koniecznie chcemy używać w naszej kuchni margaryny, powinniśmy wybrać tę, która ma w sobie jak najwięcej jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega 6). Te zdrowe tłuszcze blokują wchłanianie cholesterolu do naszego organizmu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Oto, co serwowali w tatrzańskiej restauracji. Potężna kara
Odkryj tajemnice nocy. Sprawdź swoją wiedzę w łamigłówce
Ojciec zaginionego Krzysia Dymińskiego nie wytrzymał. "Nie ma mojej zgody"
Mocne słowa gen. Skrzypczaka. "Wystarczy na 10 dni"
Pasażer próbował otworzyć drzwi samolotu. Maszyna była 9 km nad ziemią
Programy komputerowe, które ułatwiają życie. Czy znasz je wszystkie?
Hiszpanie piszą o Lewandowskiej. Otwiera nowy biznes
Wytyczne księdza ws. kolędy. Mieszkańcy: "To już tradycja"
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić