Dodawanie śmietanki w proszku do kawy nie jest najlepszym pomysłem. Ten produkt jest tylko imitacją prawdziwej śmietanki. Bardzo często zawiera olej roślinny i syrop kukurydziany. Pijąc kawę z tym dodatkiem, dostarczamy do swojego organizmu puste kalorie i duże ilości cukru, które powodują nadwagę i otyłość.
Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmiar cukru w diecie prowadzi do rozwoju cukrzycy i innych poważnych problemów zdrowotnych. Pamiętajmy, że wsypanie dwóch łyżeczek cukru do porannej kawy jest bardzo niezdrowym sposobem na rozpoczęcie dnia. Szczególnie kiedy w towarzystwie ulubionego napoju pojawia się słodka drożdżówka lub ciastko.
Zobacz także: Kawa na pusty żołądek? Potworny błąd
Aspartam to powszechnie stosowana sztuczna substancja słodząca. Niestety wyniki niektórych badań naukowych potwierdziły, że ten pozornie zdrowszy zamiennik cukru może przyczynić się do rozwoju komórek nowotworowych w organizmie lub powodować nawracające biegunki, które stopniowo wyniszczają nasze jelita.
Najgorszym połączeniem jest kawa z dodatkiem alkoholu. Regularne sięganie po tę mieszankę nie tylko niszczy naszą wątrobę. Depresant i stymulant spożywane jednocześnie mogą zaburzać prawidłową pracę układu nerwowego. Poza tym każdy rodzaj alkoholu spożywany w nadmiernych ilościach w rezultacie powoduje uzależnienie i stopniową degradację wszystkich narządów w naszym organizmie. Z kolei przedawkowanie kofeiny może objawiać się zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym i kołataniem serca.
Zobacz także: Popularny mit o kawie. Też w niego wierzyłeś?
Na kawę serwowaną w kawiarniach również należy uważać. Znajdziemy w niej różnego rodzaju dodatki smakowe takie jak syropy waniliowe, orzechowe lub karmelowe. Te produkty zawierają znaczne ilości cukru oraz sztucznych barwników i aromatów, których powinniśmy unikać.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.